Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dags för S att infria vallöften

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven siktar på att bli statsminister. Men i sammanhanget talas det tyst om arbetarpolitik. Vi påminner om de ordningsregler för arbetsmarknaden som S och LO för bara tio månader sedan presenterade som vallöften.


– De människor som bygger vårt land ska ha justa villkor oavsett om man bor här eller kommer från ett annat land, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en byggarbetsplats i Stockholm 27 november förra året då han tillsammans med Stefan Löfven inför ett pressuppbåd presenterade Socialdemokraternas och LO:s tiopunktsprogram ”Ordningsregler för svensk arbetsmarknad”.

LO:s socialdemokratiska ordförande skrädde inte orden om en arbetsmarknad som de senaste åtta åren så till den grad liberaliserats att internationella organ som ILO slår fast att Alliansregeringen bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Nu säger vi till alla arbetare i Sverige. När Stefan Löfven blir statsminister säger Socialdemokraterna tydligt att vi ska ändra Lex Lavall. Alla som jobbar på svenska arbetsplatser ska ha svenska villkor, förklarade Karl-Petter Thorwaldsson och avslutade med ett rakt löfte.

– Lex Lavall ska rivas upp. Det är ett väldigt bra besked som Stefan Löfven och Socialdemokraterna ger idag.

Tätt till vänster ses Stefan Löfven nicka instämmande.

– Vi har en press på arbetsvillkoren i Sverige. Det är dåligt för Sveriges konkurrenskraft, dåligt för företagen och för arbetstagarna. Vi är överens om att vi ska ha ordningsregler på svensk arbetsmarknad, förklarar Socialdemokraternas ordförande och Stefan Löfven avslutar med orden:

– Det kan inte uttryckas nog tydligt. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.

Det var ord och inga visor. Tydligt avsedda för att fånga arbetarväljare. Hela förställningen finns att beskåda på www.lo.se där också tiopunktsprogrammet presenteras. Ett program som om det genomfördes definitivt skulle stärka arbetarklassens positioner på svensk arbetsmarknad.

Borgarpressen spekulerar vilt om vilken politik som en s-ledd regering utan riksdagsmajoritet ska driva och i det sammanhanget tycks grundläggande arbetarkrav vara glömda. Frågan är om Stefan Löfven i full färd med att förhandla med Miljöpartiet om ett regeringsprogram vill bli påmind om dessa vallöften?

Då handlar det inte bara om att komma överens med ett Miljöpartiet som tillsammans med borgarna sett till att urholka lagen om anställningsskydd i småföretag. För att få igenom en gemensam budget måste också några av Allianspartierna stödja regeringen. Frågan är också hur Vänsterpartiet agerar.

Nog måste en ny regering som säger sig vilja bryta med högerpolitiken ta tag i de grundläggande arbetarfrågorna. Ett gott råd till Stefan Löfven är att i Verner von Heidenstams anda börja med att genomföra tiopunktsprogrammet: ”Skönare lyss till en sträng som brast i riksdagen än att aldrig ta arbetarklassens parti”.
Fakta

Dags för S att infria vallöften

LO och Socialdemokraternas Ordningsregler för arbetsmarknaden
  • 1. Att Lex Laval ska rivas upp och svenska kollektivavtal gälla som lön och anställningsvillkor för alla som jobbar i Sverige. Det ska inte spela någon roll från vilket land arbetstagaren kommer eller var arbetsgivaren är registrerad.
  • 2. Att alla utländska företag som är verksamma i Sverige ska registrera sig här. Kollektivavtal ska kunna tecknas med företrädare med rätts-kapacitet.
  • 3. Arbetstagare från tredjeland måste försäkras kollektivavtalsenliga arbetsvillkor. Lönekonkurrens nedåt och villkorsdumpning måste få ett stopp genom ett system med förhandskontroller och efterkontroller med kännbara sanktioner mot arbetsgivare.
  • 4. Att lagstiftningen kring F-skatt förstärks. Det måste vara enkelt att bedöma om en person ska betraktas som självständig företagare eller anställd. Det ska vara tröskel och inte öppen dörr för kriminella och fuskare.
  • 5. Att Lagen om offentlig upphandling ändras så att det nya upphandlingsdirektivets stora möjligheter att ställa sociala krav, däribland krav på kollektivavtal, till fullo kan tillämpas även i Sverige.
  • 6. Att Lagen om uthyrning av arbetskraft ändras så att blir förbjudet att hyra ut och hyra in arbetskraft för ett stadigvarande arbetskraftsbehov. Lagen om anställningsskydd ska inte kunna sättas åt sidan genom hyra in personal från bemanningsföretag.
  • 7. Att det antas lagstiftning för att säkerställa uppdragsgivares/huvudentreprenörs ansvar för entreprenadkedjor.
  • 8. Att månadsredovisning av anställdas skatter och arbetsgivaravgifter ska införas och ske individuellt och inte, som i dag, med en totalsumma.
  • 9. Att personalliggare för byggbranschen i kombination med oannonserade kontrollbesök skyndsamt ska införas. Andra relevanta branscher kan följa efter.
  • 10. Det ska vara konkurrensneutrala villkor inom åkerinäringen. Utländska förare/åkare kör uppdrag långt utöver det som är tillåtet. Istället måste chaufförerna vara anställda av åkeriet.
  • Texten är förkortad av Proletären. Se www.lo.se för dokumentet i sin helhet.