Kommunisterna stoppade LOV
I Lysekil drivs hemtjänsten fortfarande i kommunens regi, trots de borgerliga politikernas ivriga försök att införa Lagen om valfrihetssystem (LOV). Kommunistiska Partiet, med tre mandat i kommunfullmäktige, har varit en drivande kraft mot införandet av LOV.
– Vi lyckades sätta stopp när borgarna ville införa LOV i Lysekil. Det är vi väldigt glada för idag, säger Stig Berlin från Kommunistiska Partiet i Lysekil.
– Även en del borgerliga politiker är faktiskt glada för det idag när de ser att LOV inte blivit den framgångssaga som det var tänkt. Jag tror inte att borgarna i Lysekil är beredda att ta den här striden igen.
Stig Berlin arbetar själv inom hemtjänsten, och han ser bara fördelar med att verksamheten är kvar i kommunens regi.
– Vi som arbetar inom hemtjänsten har idag en tryggare arbetssituation och vi kan driva fackliga frågor direkt mot kommunen som arbetsgivare. För vårdtagarna innebär det en kontinuitet som saknas när privata företag ska konkurrera om de gamla.
Stig Berlin berättar hur Moderaterna i debatten om LOV anklagat Kommunisterna för att vilja inskränka de enskilda individernas valfrihet.
– Vi är för valfrihet, men då menar vi att de med behov av hemtjänst ska kunna välja vad de vill ha hjälp med, inte vilket företag som ska hjälpa dem, kontrar Stig Berlin.
– Idag förväntas alla bo hemma så länge som möjligt. Det har ökat trycket för oss som jobbar inom hemtjänsten eftersom människorna som vi ska ta hand om är sjukare. Det ställer krav på hög kvalitet, men LOV är bara till för att privata företag ska kunna tjäna pengar.
Stig Berlin är också noga med att påpeka med att även den kommunalt drivna hemtjänsten har sina brister.
– Det är ofta dålig organisation inom kommunen, där det mesta handlar om ekonomi och budget i balans. Men i Lysekil kan vi som folkvalda politiker ställa krav på hur hemtjänsten ska fungera och på att det tillförs mer resurser.
– Det gör det här till en viktig demokratifråga. Om allt ska privatiseras blir det meningslöst att hålla val, politikerna blir ändå bara administratörer.
LOV är för stunden inte aktuellt i Lysekil, men hotet om privatiseringar av vård och omsorg är alltid överhängande. Särskilt som den borgerliga regeringen flaggat för att göra LOV tvingande för samtliga kommuner i landet.
– Vi har fört en bra och klargörande ideologisk debatt i den här frågan, även utanför kommunfullmäktige. För oss som kommunister handlar det om att i vår propaganda fortsätta gå emot privatiseringarna och jobba för att få opinionen på vår sida, avslutar Stig Berlin.