Vapexporten till Israel ökar: Sekretessbelagda ”följdleveranser”
Under 2024 ökade Sverige sin vapenexport till Israel med över 20 procent. Det framgår efter att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) släppt sin årsrapport för 2024.

Samtidigt som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade en arresteringsorder mot Israels president Benjamin Netanyahu och landets tidigare försvarsminister Yoav Gallant för misstankar om krigsbrott i Gaza, ökade Sverige sin krigsmaterielexport till Israel med över 20 procent, enligt siffror från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) för 2024.
2023 exporterade svenska vapentillverkare krigsmateriel till Israel till ett värde av 17,6 miljoner kronor. 2024 ökade siffran till 21,4 miljoner.
– Vi får inte glömma bort att den fortsatta exporten till Israel är ett medvetet val från ISP:s sida, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds.
ISP har inte godkänt några nya utförseltillstånd av vapen till Israel men godkänner samtidigt så kallade ”följdleveranser” av krigsmateriel till landet. Så här förklarar ISP exporten i sin årsrapport:
”Exporten avser följdleveranser till privat företag av komponenter som vid den ursprungliga utförseln ej utgjorde krigsmateriel. Leveranserna under 2024 har skett med stöd av utförseltillstånd som utfärdats tidigare år. Inget utförseltillstånd för försäljning har utfärdats sedan oktober 2023”, skriver ISP i sin årsrapport.
Samtidigt valde ISP 2019 att inte ge tillstånd till leveranser av krigsmateriel, inklusive efterföljande leveranser, till Turkiet på grund av landets ockupation av delar av Syrien. Exporten har senare återupptagits på grund av Sveriges medlemskap i Nato.

Eftersom ISP valt att inte ge utförseltillstånd av vapen till Israel sedan oktober 2023 så menar Linda Åkerström att även de efterföljande kontrakten bör avslutas.
– Förut valde ISP att inte klassa exporten av den här sortens produkter som krigsmateriel, men nu har man ändrat sin uppfattning. Varför avbryter man då inte dessa kontrakt? Istället får exporten fortsätta, och till och med öka.
I det svenska regelverket finns också ett så kallat principförbud för vapenexport, vilket betyder att tillstånd inte bör ges till odemokratiska länder eller länder med allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter.
Trots det exporterade Sverige krigsmateriel till Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten under förra året.
Vad är det då för typ av krigsmaterielexport som skickas till Israel? Samtliga försändelser går under benämningen materielkategori 5 (ML5), som definieras på följande sätt av ISP:
”Eldlednings-, övervaknings- och varningsutrustning samt relaterade system, utrustning för försök och skottställning samt motmedelsutrustning som utformats särskilt för militär användning samt komponenter och tillbehör som utformats särskilt för dessa.”
Mer information än så här går inte att få om krigsmaterielexporten till Israel via myndigheternas offentliga källor, berättar Linda Åkerström.
– Vi har haft kontakt med ISP för att få svar på vad det är för typ av materiel som skickas till Israel. Men den informationen är sekretessbelagd, och det gäller som regel även för de andra länderna som Sverige exporterar krigsmateriel till.