"Kortare arbetstid nu!"
Rosengårdens anställda protesterar när Kommunals avtal ger ökad arbetstid.
Personalen på Rosengårdens äldreboende i Stockholm kräver av sitt fack avtal som ger kortare arbetstid istället för längre. Efter deras protester mot Kommunals svekfulla handlande gjorde förbundets ombudsman ett sällsynt besök på arbetsplatsen förra veckan.
I mars fick de anställda i ett brev från arbetsköparen Attendo Care veta att arbetstiden skulle förlängas från 37 timmar per vecka till 37,5.
Någon lönekompensation skulle det inte bli och Kommunal, som vetat om detta i ett och ett halvt år, hade inte sagt ett ord till personalen.
Facket har för den delen inte informerat mycket om något annat heller. Lisbeth Himmelberg, som är kontaktombud på Rosengården, säger:
– Jag kan inte ge information när jag inte får någon. Man känner sig mindre vetande.
Upprop till Kommunal
Därför skrev de anställda ett upprop till Kommunal. I det stod bland annat ”att Kommunal i en så viktig fråga som arbetstidens längd inte låter sina medlemmar komma till tals är fullständigt oacceptabelt”.
Uppropet fick effekt, förra veckan kom inte mindre än tre representanter från förbundet till Rosengården.
Ombudsmannen Yvonne Chevallerau, Despina Mavrokostidou som en gång arbetat där innan hon fick en bekvämare tillvaro på en fackexpedition och av någon anledning även en fackrepresentant för Kommunals bussförare.
Kanske två var för få när ombuden för en gångs skull var tvungna att gå i närkamp med arga medlemmar.
Yvonne Chevallerau visade redan innan mötet började att hon hittills ingenting lärt.
Hon upplyste om att Attendos personalchef erbjudit sig att komma, men hon hade avböjt eftersom hon inte tyckt att han skulle det.
Undersköterskan Anita Salvén, som har varit en av initiativtagarna till uppropet, fick förklara att detta var ju ytterligare ett exempel på att besluta utan att ens tillfråga medlemmarna.
Sin egen verklighet beskrev medlemmarna själva under mötet.
Fler arbetsuppgifter
Den är ett arbete som består av dussintals plikter förutom den vård och omhändertagande som skulle vara huvuduppgiften.
Beställningar av allt från blöjor till sopsäckar, tvättstugan och alla aktiviteter som tidigare sköttes av arbetsterapeuter och sjukgymnaster ligger på vårdpersonalen.
Nyligen har dessutom städningen av de gamlas lägenheter tillkommit och resultatet har blivit att en arbetstidsförkortning är nödvändig för att orka med ett liv utanför Rosengården.
Yvonne Chevalleraus verklighet är en annan, hon talade om att Kommunal har över 50 avtal att bevaka och att det hänt att förbundet missat när ett avtal går ut.
Det har då medfört en automatisk förlängning av avtalet.
De många avtalen ombudsmannen talar om är en viktig anledning till att Kommunals medlemmar kan bli fösta från ett dåligt avtal till ett ännu sämre.
Innan Attendo Care år 2004 köpte upp verksamheten på Rosengården hade personalen det lika privata Capio Omsorg som arbetsköpare.
Fast då med ett annat avtal som också det var Kommunals.
Detta var något bättre när det gäller arbetstiden eftersom veckoarbetstiden var en halvtimma kortare.
Lönedumpning
Förre LO-juristen Kurt Junesjö säger:
– Kommunal har två samtidiga avtal och konkurrerar på det sättet med sig själv genom lönedumpning. Ombudsmannen sade under mötet att Kommunal tagit till sig av kritiken, men de anställda är inte säkra på omvändelsen.
Därför antog de ett uttalande som Yvonne Chevallerau lovade att framföra till förbundet.
I detta uttalande står bland annat ” Som första åtgärd ska Kommunal omedelbart kontakta alla äldreboenden, hemtjänster och servicehus i hela landet som Attendo Care nyligen vunnit upphandlingen till.
Dessa enheter måste informeras om det kommande avtalet under Attendo där personalen ska ges möjlighet att säga sitt innan liknande klubbas igenom”.
Rosengårdens personal vet att bara ett uttalande inte säkert ger någon förändring.
Både Lisbeth Himmelberg och Anita Salvén säger att det kommer en fortsättning från de anställda.
LASSE SIMMONS
Proletaren 15, 2006