Hoppa till huvudinnehåll
Av

Obamas våldsupptrappning i Afghanistan

Obamas eskalering i Afghanistan med ytterligare 30.000 soldater, som blir förstärkta med 7.000 vasallsoldater från Nato-länder, betyder en stor våldsupptrappning.



När väl Obamas krigseskalering är genomförd så kommer storleken på ockupationsstyrkan att vara dubbelt så stor som under de sista åren med Bush. Våren 2010 kommer den amerikanska styrkan vara närmare 100.000. Räknar man med vasallstaternas ökningar av truppinsatsen till 45.000 soldater, så kommer den samlade imperiestyrkan uppgå till 145.000 soldater.

Då är den armé av så kallade kontraktsanställda inte medräknade, så som privata vaktarméer, konsulter, rådgivare och transport- och logistikanställda.

Kolonialkrig
Det krig som inleddes under förevändningen att infånga al-Qaidas ledare växer nu ut till en omfattande kolonialexpedition. Enligt Pentagons egna uppskattningar finns det färre än 100 al-Qaida medlemmar kvar i Afghanistan.

I och med eskaleringen liknar taktiken den som amerikanerna använde i Vietnam, som fransmännen använde sig av i Algeriet och som britterna använt sig av i otaliga kolonialkrig. 

Befälhavaren för USA:s styrkor i Afghanistan, general Stanley McChrystal, säger att landsbygdsbefolkningen bör fösas in i större befolkningskoncentrationer så att den lättare kan kontrolleras.

Dessutom förvarnade McChrystal om en större militär offensiv mot staden Kandahar i södra delen av landet. Den patrulleras av den afghanska marionettarmén på dagarna men domineras av talibanerna på kvällar och nätter. 

Som ett exempel på de europeiska borgarklassernas totala uppslutning kring Obamas krig kan nämnas att det nu endast är Vitryssland, Cypern, Malta, Ryssland och Serbien som inte har trupp i Afghanistan. Över 50 länder krigar i Afghanistan under fredspristagaren Obamas ledning.
 
ERIK ANDERSON
Proletären nr 50, 2009