Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Grekerna planerar ny generalstrejk

Den breda uppslutningen i strejker och demonstrationer visar att det grekiska folket inte accepterar överhetens lösning på krisen. Regeringsombildningen saknar betydelse, menar kommunistpartiet.


Utvecklingen i Grekland är minst sagt turbulent. Giorgos Papandreou, premiärminister i den socialdemokratiska Pasok-regeringen, lyckades rädda sig kvar vid makten efter regeringsombildningen. EU har meddelat att Grekland inte kommer att få låna några nya pengar förrän det föreslagna nedskärnings- och privatiseringspaket klubbats igenom i parlamentet. Vilket beräknas ske under nästa vecka.

Samtidigt uttrycker miljoner greker sitt motstånd mot det som pågår i maktens korridorer.

Den dygnslånga generalstrejken onsdag 15 juni fick ett massivt genomslag. Arbetet låg nere på industrier, hamnar, transporter och offentliga verksamheter.

Den kommunistledda fackliga fronten PAME organiserade strejkdemonstrationer på 67 orter över hela landet. I Aten kunde deltagarna räknas i tiotusental. PAME:s manifestation var större än de officiella fackliga landsorganisationernas protest och hade inget att göra med de begränsade sammandrabbningar med polis som svensk media lyft fram.

Framför parlamentet på Syntagmatorget talade Alekos Arvanitidis från PAME:s ledning. Han uppmanade till en ökad samordning och en upptrappning av kampen.

”Det är inte nog att bli av med nedskärningspaketet; vi måste bli av med den politik som ligger bakom nedskärningspaketet”, förklarade han och talade om nödvändigheten av att lyfta fram kravet på att Grekland ska lämna EU.

”Vi kämpar för att skydda arbetarfamiljernas liv, för att rädda folket från fattigdom…Statsskulden som helhet är illegal och den tillhör plutokratin [de styrande rika]. Vi ska inte betala en enda cent, inte en enda euro.”

Dagen därpå kallade Greklands kommunistiska parti (KKE) till demonstrationer i 55 städer runt om i Grekland. På Omoniatorget i centrala Aten talade partiets generalsekreterare Aleka Papariga inför tusentals åhörare. Hon stämplade ombildningen av regeringen som betydelselös.

”Det spelar ingen roll vilken minister som lämnar och vem som tar hans plats”, förklarade Aleka Papariga och reste krav på nyval.

”Vi kräver val så att folket kan orsaka det första djupa såret i det borgerliga politiska systemet. Ju svagare regering som bildas, desto lättare kommer det att vara för folket att undvika det värsta.”

Aleka Papariga avvisade den väg som högerpartiet Ny Demokrati liksom vänsterreformistiska Syriza pekat ut, nämligen att den grekiska statsskulden ska omförhandlas för att minska bördorna på folket.

Kommunisterna menar att själva problemformuleringen är felaktig. Folket har ingen skuld. Det är snarare så att storföretagen, EU, Nato och de som samlat sina rikedomar på bankkonton i Schweiz och i andra länder har en skuld till det grekiska folket.

”Denna enorma skuld kommer att inkasseras av folket först när det tar makten i sina egna händer, inklusive ägandet av produktionsmedlen, genom socialisering och folkliga kooperativ, genom ett utträde ur EU, genom arbetarnas och folkets kontroll nerifrån och upp, med ett folkets parlament med representanter valda på arbetsplatser, av pensionärsorganisationer, på skolor och av universitetsstudenter, med en nationell planering som utrotar varje form av arbetslöshet”, förklarade Aleka Papariga.

Hon manade till stöd för den allians mot monopolen och imperialismen och för folkmakten där KKE och PAME spelar en ledande roll.

PAME och dess allierade arrangerade lördag 18 juni nya demonstrationer över hela landet och reste kravet på en 48-timmars generalstrejk i samband med att parlamentet ska diskutera nedskärningspaketet. I skrivande stund verkar det som om de reformistiska landsorganisationerna pressats att acceptera PAME:s krav. En två-dygnsstrejk planeras i början av nästa vecka.

Den grekiska överheten och dess uppbackare i EU och IMF kan inte förvänta sig lugn och ro, när de försöker driva igenom den folkfientliga högerpolitiken.