Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Somalierna hungrar – USA bombar

Larmrapporterna om utbredd hungersnöd i Somalia har fått stort genomslag. Men tystnad råder om USA:s agerande i det utarmade landet. Samtidigt som miljoner svälter och drivits på flykt har supermakten börjat bomba i landet.


Det var den 23 juni som ett förarlöst plan, en så kallad drönare, angrep en bilkonvoj i södra Somalia. Målet sades vara ledande personer i den islamistiska rörelsen al-Shabab. Under de följande veckorna genomfördes nya bombningar i söder, som är den del av landet som drabbats värst av hungerkatastrofen.

Somalia är det sjätte landet efter Afghanistan, Pakistan, Irak, Jemen och Libyen i vilket USA använder drönare mot människor man anser sig ha rätt att döda. Risken för egna förluster är minimal. Planen styrs från den amerikanska spionorganisationen CIA:s högkvarter i Langley, Virginia, på tryggt avstånd från offren.

Krigsupptrappningen handlar om mer än bombningar.

Den US-amerikanske undersökande journalisten Jeremy Scahill var nyligen på plats i Somalia. I en artikel i The Nation skriver han att USA:s Förenade kommando för specialoperationer (JSOC) efter bombningarna sände ut markstyrkor som tog rätt på kropparna. JSOC och CIA är de två organisationer som pekats ut som ansvariga för drönaroperationerna runt om i världen.

Scahill menar att bombningarna är en del i Barack Obamas ökade fokus på terroristbekämpning i Somalia. Även om Obama använder andra ord än George W Bush är det som nu sker en direkt fortsättning på ”kriget mot terrorismen”.

Under sitt besök i den somaliska huvudstaden fick Scahill information från somaliska och amerikanska källor om andra delar av USA:s så kallade bekämpning av terrorister. CIA har kraftigt utökat sin närvaro i Somalia och bland annat byggt en jätteanläggning vid Mogadishus internationella flygplats. Där utbildas somaliska styrkor som ska bekämpa al-Shabab i områden som kontrolleras av den islamistiska rörelsen.

Där finns också ett hemligt, underjordiskt fängelse. I detta hålls människor fångna under vidriga förhållanden. De är varken dömda eller formellt anklagade för något brott och de sitter där utan insyn av Röda korset eller annan organisation som värnar krigsfångars rättigheter. Bland de fängslade finns människor som gripits i andra länder och därefter förts till Somalia.

Uppgifterna avslöjar än en gång ihåligheten i Obamas fördömanden av Busherans tortyr, kidnappningar och hemliga fängelser. I april 2009, tre månader efter Obamas installation som president, förklarade CIA-chefen att man höll på att avveckla alla de hårt kritiserade hemliga anläggningarna. Vilket inte var annat än en lögn.

Hur kommer den upptrappade terroristjakten att påverka Somalia?

Erfarenheterna från Pakistan förskräcker. Pakistan är det land som under presidenterna Bush och Obama varit värst utsatt för drönarattacker. I jakten på påstådda terrorister dödas civila i massomfattning.

En färsk studie från Londonbaserade Byrån för undersökande journalism visar att antalet offer under de senaste sju årens bombningar är minst 2292 personer, men kan vara så många som 2863. Av dessa har organisationen kunnat identifiera 126 namngivna ”militanta” islamister. Antalet identifierade civila är tre gånger så många. 168 av de dödade var barn.

Flera opinionsundersökningar visar att en klar majoritet av det pakistanska folket – alltså långt fler än den lilla skaran av extrema islamister som USA ser som sin fiende – är motståndare till de blodiga drönarattackerna. Pakistanierna accepterar inte att USA tar sig rätten bomba och mörda människor på pakistanskt territorium. De accepterar inte att deras land behandlas som en bananrepublik.

Det finns inga uppgifter om civila offer i Somalia för de än så länge fåtaliga drönarattackerna. Men det framförs redan kritik från somalier som inser att USA inte förbättrar utan förvärrar situationen.

”Det finns ingen anledning för västländerna att genomföra flyganfall mot al-Shabab. Det kommer endast att skapa nya generationer som stöder al-Shabab”, säger Dr Omar Ahmed, akademiker och politiker, till webbtidningen Somalia Report.

Han nämner missilattacken i maj 2008 mot Aden Eyrom och andra ledande al-Shababmedlemmar som exempel på hur USA:s metoder slår tillbaka mot dem själva.

”När amerikanerna dödade Aden Eyrow var al-Shababs kapacitet väldigt begränsad. Från den dagen växte milisen dag för dag. De rekryterade många ungdomar, övertygade dem om att otrogna angrep deras land och ville lägga under sig det.”

Samma slutsats kommer från Jeremy Scahill: ”USA:s politik har om något stärkt al-Shababs roll…”

När detta skrivs varnar FN för den förvärrade humanitära katastrofen. 1,25 miljoner somaliska barn är i akut behov av hjälp. Hur många liv hade direkt kunnat räddas om de miljontals dollar som USA satsar på ”terroristbekämpning” istället gått till de hungrande och sjuka somalier som desperat kämpar för sin överlevnad?