Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Trumps samtal med Zelenskyj är avslöjande – alla är lika korrupta

Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avslöjar korruptionen på båda sidorna av det amerikanska etablissemanget – och att Ukraina är en ren vasallstat till USA.

Joe Biden, då vicepresident under Obama, på ett av sina möten med Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko.
State Department / Public Domain

En ny skandal kring USA:s president Donald Trump fyller nu massmedia världen över. Trump anklagas för att ha pressat Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj att undersöka demokraten Joe Bidens son Hunter Bidens inblandning i den ukrainska gasgiganten Burisma, ett företag misstänkt för grov korruption och pengavätt. Det ska Trump ha gjort under ett telefonsamtal den 25 juli när han ringde upp Zelenskyj för att gratulera honom till segern i parlamentsvalet.

Joe Biden är Demokraternas tilltänkta motkandidat till Trump i presidentvalet 2020. Om hans son Hunter Biden fälls för korruption i en ukrainsk domstol kommer detta att bli en poäng för Trump i spelet om presidentposten. Därav ståhejet i USA:s representanthus som domineras av demokraterna.

Demokraterna kräver dock ingen ny utredning i Ukraina utan istället Trumps avgång, med förevändningen att han ska ha använt presidentmakten i utpressningssyfte för att vinna politiska poänger. Till saken hör att Trump några dagar innan samtalet med Zelenskyj temporärt stoppade en utbetalning på 400 miljoner dollar till Ukraina vilket kan ses som ett sätt att pressa Zelenskyj att undersöka Hunter Biden. Ingen undersökning, inga pengar.

Givetvis förnekar Trump alla anklagelser mot honom och när Demokraterna krävde att få läsa utskriften av telefonsamtalet med Zelenskyj beslutade Trump att offentliggöra hela utskriften. Mycket riktigt visar det sig att Trump tog upp frågan om Joe Biden och polisutredningen om korruption i Burisma.

Joe Biden, som var USA:s vicepresident under Obama, skröt då om att han hade stoppat polisutredningen och även fått Ukrainas dåvarande president Porosjenko att sparka riksåklagaren Viktor Shokin som ville gå till botten med korruptionen i Burisma.

Trump vädrar här politiskt blod. I samtalet med Zelenskyj lovordar Trump Shokin, beklagar hans avgång och ber Zelenskyj att fortsätta utredningen. 

Att uppmana till att utreda korruption kan aldrig bli något som hotar Trumps makt. Trots rubrikerna i media har Demokraterna inte mycket att gå på. Men då inträffar något som kan bli ett slag mot Joe Biden och Demokraterna. Ukrainas förre riksåklagare Viktor Shokin kommer till Trumps hjälp.

Shokin berättade förra veckan att han fick sparken av Porosjenko därför att Joe Biden hotade att dra in en miljard dollar i bistånd till Ukraina om utredningen om korruption i Burisma inte stoppades och Shokin inte fick sparken. Joe Biden fick då som han ville och framstår nu som lika stor skurk som Trump.

Trump pressade på med 400 miljoner dollar – Biden med en miljard! Historien om Trumps telefonsamtal med Zelenskyj visar väl hur Ukraina är bunden till USA som en vasallstat beredd att göra allt för pengarnas skull.

I övrigt är samtalsutskriften ett slag mot Zelenskyj. Han uppträder som en tjänare till Trump och säger att han har lärt av honom hur man vinner ett val, kallar Trump för ”stor lärare” och säger att han kommer att göra sitt bästa för att tillmötesgå Trumps alla önskningar.