Hoppa till huvudinnehåll

Tidslinje: 20 år av krig och terror

USA:s ”krig mot terrorismen” har kostat tusentals miljarder dollar, uppemot en miljon människoliv och har skapat oräkneliga nya terrorister. Här är en påminnelse om några av händelserna de senaste två decennierna.

USA och Nato förde krig i Afghanistan i 20 år – och Sverige hjälpte lydigt till.
Ispionlite.it

11 september 2001 

Al-Qaidas terrorattack mot World Trade Center och Pentagon lämnar nästan 3.000 döda. Dagen därpå aktiverar Nato för första gången artikel 5, om att ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på samtliga.

16 september 2001

George W Bush använder frasen ”krig mot terrorismen” för första gången.

7 oktober 2001

USA och Storbritannien inleder invasionen av Afghanistan genom att bomba Kabul, Kandahar och Jalalabad.

US National Archives
Colin Powell och George W Bush.

18 januari 2002

En enig riksdag, inklusive Vänsterpartiet, röstar för regeringens proposition att skicka svensk trupp till en ”multinationell säkerhetsstyrka” i Afghanistan.

29 januari 2002

George W Bush stämplar Irak, Iran och Nordkorea som ”ondskans axelmakter”.

5 februari 2003

USA:s utrikesminister Colin Powell presenterar inför FN ”bevis” för att Irak har massförstörelsevapen och stödjer terrorism.

20 mars 2003

USA invaderar Irak, uppbackade av de andra länderna i ”de villigas koalition”, där bland annat Storbritannien, Australien, Spanien och Polen ingår.

11 mars 2004

Tre dagar före parlamentsvalet i Spanien exploderar fyra bomber på pendeltåg i Madrid och dödar 191 personer. Den sittande högerregeringen påstår sig ha bevis för att baskiska ETA var skyldiga, men den officiella undersökningen kommer senare fram till att attacken planerats av al-Qaida i Irak.

21 maj 2004

De sista av de 1.300 spanska soldaterna lämnar Irak efter att socialdemokratiska PSOE vunnit valet, där regeringens hantering av terrordådet fick opinionen att svänga till PSOE:s fördel, och infriar vallöftet att ta hem trupperna.

8 december 2004

Abu Bakr al-Baghdadi, som ska komma att bli Islamiska statens ledare, släpps av USA från fånglägret Camp Bucca i Irak, där han suttit tillsammans med flera andra som senare också skulle bli ledare för IS.

7 juli 2005

Fyra självmordsbombare dödar sammanlagt 52 personer i tunnelbanan och på en buss i London. I ett inspelat videomeddelande hyllar en av terroristerna Usama bin Laden och andra al-Qaidaledare och säger att ”innan ni slutar bomba, gasa, fängsla och tortera mitt folk kommer den här kampen att fortsätta”.

Skärmpdump/Channel4
Bomberna i Londons tunnelbana dödar 52 personer

23 januari 2007

George W Bush pekar ut ”shiaextremismen” som lika farlig som al-Qaida. Några veckor senare avslöjar journalisten Seymour Hersh att USA, Saudiarabien och Israel stärkt sunniextremistiska grupper, inklusive al-Qaida, för att bekämpa ”shiaextremistiska” Iran, Syrien och libanesiska Hizbollah.

12 juli 2007

Amerikanska soldater i två apachehelikoptrar skjuter ihjäl ett dussintal civila i Bagdad, varav två journalister från Reuters. Det blir känt först tre år senare, när videon från massakern publiceras av Wikileaks.

16 september 2007

Legosoldater från det amerikanska privata företaget Blackwater skjuter ihjäl 17 civila irakier och skadar 20 på Nisourtorget i Bagdad.

6 juli 2008

49 civila dödas när USA bombar ett bröllopsfölje i Haska Meyna i Afghanistan. 39 av dem kvinnor och barn.

5 november 2009

Nidal Hasan, major i USA:s armé, skjuter ihjäl 13 personer på USA:s militärbas Fort Hood i Texas. Hasan, som kallade sig för ”soldat i Allahs armé”, döms till döden.

1 februari 2010

Den islamistiska terrorgruppen al-Shabab i Somalia deklarerar för första gången att man är en del av al-Qaidas globala jihad.

19 mars 2011

Det Natoledda bombkriget i Libyen inleds efter att FN:s säkerhetsråd två dagar tidigare röstat igenom en resolution om flygförbudszon över Libyen. En av ledarna för ”rebellerna”, som Nato hjälper störta Libyens ledare Muammar Gaddafi, är Abdulhakim Belhadj, som sju år tidigare fängslats och torterats av CIA för sitt samröre med al-Qaida.

1 april 2011

En enig riksdag inklusive Vänsterpartiet röstar för att Sverige skickar åtta Jasplan och 250 soldater till den Natoledda insatsen i Libyen. Fyra vänsterpartister och en miljöpartist avstår, men ingen röstar emot partilinjen.

24 april 2011

Wikileaks börjar publiceringen av 779 hemligstämplade dokument om USA:s fångläger i Guantanamo, på den ockuperade biten av Kuba där USA har en militärbas och sedan 2002 ett fängelse. Dokumenten visar på systematisk tortyr och att fler än 150 oskyldiga hållits fängslade under flera år.

USA:s underrättelsetjänst CIA torterade systematiskt fångar i Guantanamo och i Abu Ghraib-fängelset i Irak.

2 maj 2011

USA lokaliserar och dödar Usama bin Ladin i Abbottabad i Pakistan.

21 augusti 2013

Visselblåsaren Chelsea (då Bradley) Manning döms till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplat material, bland annat videon från luftangreppet den 12 juli 2007, till Wikileaks.

David G silvers
USA vill ställa Wikileaksgrundaren Julian Assange inför rätta för att ha bidragit till att avslöja krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

29 juni 2014 

Islamiska staten utropar sitt kalifat i de delar av Syrien och Irak som de kontrollerar. Abu Bakr-al Baghdadi utnämns till kalif.

3 oktober 2014

Dåvarande vicepresidenten Joe Biden erkänner i en frågestund på Harvarduniversitetet att USA:s allierade Turkiet och Förenade Arabemiraten skickat ”hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen till vem som helst som skulle kämpa mot Assad, trots att de människor som mottog leveranserna var al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen”.

20 mars 2015

IS genomför självmordsattacker i två moskéer i Jemens huvudstad Sanaa som dödar 142 personer. Moskéerna hade kopplingar till den folkliga shiamuslimska Huthirörelsen, som kontrollerar Sanaa sedan september 2014.

25 mars 2015

Den saudiledda koalitionen, uppbackad av USA, inleder bombkriget mot Jemen och Huthirörelsen.

13 november 2015

I sex synkroniserade terrorattentat i Paris dödas 137 personer inklusive gärningsmännen. 89 av de dödade befann sig i konsertlokalen Bataclan. IS tog på sig ansvaret.

2 mars 2017

Regeringen presenterar utredningen om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan mellan 2002 och 2014. Utredningen slår fast att de allra flesta målen för den svenska insatsen inte uppfyllts, men att Försvarsmaktens förmåga ökat och att samarbetet med Nato har stärkts.

6 april 2017

På Donald Trumps order skjuter USA 59 tomahawkmissiler mot Shayrat i Syrien, efter en påstådd gasattack i Khan Sheikun i Idlibprovinsen som kontrolleras av al-Qaidas gren i Syrien al-Nusra.

7 april 2017

Fem personer dödas i en terrorattack då IS-sympatisören Rakhmat Akilov kör in i fotgängare på Drottninggatan i Stockholm med en lastbil.

22 december 2020

Legosoldaterna från Blackwater som massakrerade civila på Nisourtorget i Bagdad 2007 benådas av Donald Trump.

4 februari 2021

Den nye presidenten Joe Biden, som var vicepresident när Barack Obama och USA inledde sitt stöd till Saudiarabiens krig mot Jemen, deklarerar att USA ska upphöra med sitt direkta stöd till kriget. Tre fjärdedelar av Saudiarabiens vapenimport har kommit från USA under de sex åren då 250.000 jemeniter dödats av bombanfallen och den saudiledda koalitionens blockad av landet.

25 februari 2021

Efter 36 dagar på posten beordrar Joe Biden sina första bombningar som president. Bomberna faller över östra Syrien där måltavlan är ”Iranstödda miliser”, samma styrkor som bekämpar IS i området.

31 augusti 2021

De sista av USA:s soldater lämnar Afghanistan. Talibanerna – som föddes ur den religiösa mujahedinrörelse som USA stödde med tusentals ton vapen mellan 1979 och 1989 mot Sovjetunionen, sedan före Sovjets invasion i december 1979 – har åter makten i landet.

En rapport från Brown University i USA visar att USA:s 20 år av ”krig mot terrorn” kostat 8.000 miljarder dollar och 900.000 människoliv.