Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en sossepamp till näringslivet

Efter att ha lämnat politiken ställer sig förre S-ledaren och statsministern Stefan Löfven i näringslivets tjänst. Han blir rådgivare på konsultfirman Rud Pedersen där bland andra tidigare finansministern Anders Borg (M) också huserar.

Stefan Löfvén, en av många sossetoppar som fått en hög näringslivspost.
Estniska presidentkansliet

Stefan Löfven har hittat ett nytt välbetalt uppdrag, bara ett och ett halvt år efter att han lämnade jobbet som socialdemokratisk partiledare och statsminister. Löfven blir rådgivare åt konsultbyrån Rud Pedersen som specialiserat sig på att knyta ihop kontakter mellan den politiska sfären och finanskapitalet och näringslivet.

– Jag ska vara en länk mellan den politiska arenan och näringslivet, säger Stefan Löfven till Dagens Industri.

Löfven är också tidigare ordförande för IF Metall, det mest böjliga av de svenska fackförbunden. I DI förklarar Löfven sitt nya karriärsval:

– Jag har saknat en dimension och det är något som jag har arbetat med hela mitt vuxna liv, och det är näringslivet. Vi har sådana enorma möjligheter med det svenska näringslivet och inte minst svensk industri. Då känner jag att kan jag göra något, så vill jag göra något.

Rud Pedersen beskriver sig som ”en ledande europeisk konsultbyrå specialiserad på Public Affairs. […] Vi (hjälper) våra kunder att navigera i politiska system. Vi säkerställer att våra kunder förstår policyns och politikens inverkan på deras organisationer och arbetar med dem för att strategiskt nå sina mål”.

Byrån har gjort sig känd för att ha värvat flera tidigare högerpolitiker, som Vaxholmsmoderaten Per Mosseby och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd. Nyligen knöts också tidigare moderata riksdagsledamoten Johan Johansson från Boden liksom tidigare S-politikern Mats Johansson från Piteå till byrån som seniora rådgivare för Norrland. Den förre finansministern Anders Borg (M) har också tjänst som rådgivare åt Rud Pedersen.

Nu blir också Stefan Löfven en röst i byråns lobbyverksamhet. Han är inte den förste socialdemokraten som gått rakt över till näringsliv och/eller finanskapitalet. Här är några fler av många:

Göran Persson, statsminister 1996-2006. Efter politiken storgodsägare, styrelseproffs och höjdare hos konsultföretaget JKL, näringslivets främsta lobbyorgan.

Jens Henriksson var statssekreterare under Göran Persson, innan han blev vd för Swedbank.

Anders Sundström var arbetsmarknads- och näringslivsminister 1994-98. Senare styrelseordförande i Sparbanken Nord och Swedbank och djupt inblandad i gruvbolaget Northlands vidlyftiga affärer i Pajala, innan bolaget gick i konkurs 2015 och 340 arbetare förlorade jobbet.

Thomas Östros hade flera ministerposter innan han 2012 blev vd för storfinansens maktorgan Svenska bankföreningen.

Laila Freivalds var justitieminister under Ingvar Carlsson men fick gå efter svarta lägenhetsaffärer. 2012 vice ordförande i finanshajen Mats Qvibergs investmentbolag Öresund, känt för snabba och för arbetarna kostsamma affärer på finansmarknaden.

Erik Åsbrink, finansminister 1990-99, blev rådgivare åt amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Pär Nuder, SSU-bas som blev finansminister (2004-06) och senare rådgivare till internationella riskkapitalbolaget EQT samt till Albright Stonebridge Group – ägt av krigsförbrytaren Madeleine Albright – som hjälper företag att maximera sina profiter.

Stefan Stern var partisekreterare under både Göran Persson och Mona Sahlin. Senare chefslobbyist för Wallenbergarnas maktbolag Investor samt rådgivare åt Wallenberg och släkten Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan. 

Kjell-Olof Feldt var finansminister 1983-90. Senare ordförande i Friskolornas riksförbund, som hjälper välfärdskapitalister att tjäna pengar på skattemedel.