Hoppa till huvudinnehåll

Beslutet på förbundsmötet: Pappers accepterar LO:s bud

Sista helgen i november genomförde Pappers sin 26:e kongress. På söndagen hölls även förbundsmöte – som beslutade att ställa sig bakom LO-samordningen och IF Metalls lönekrav på 4,4 procent.

Gruppbild på delegaterna utanför Pappers kongress i Uddevalla. Liksom på IF Metalls kongress i Göteborg fick ombuden Proletärens specialnummer inför avtalsrörelsen i händerna.
Artur Szandrowski

Fackförbundet Pappers kongress gick av stapeln i Uddevalla den 25-26 november, och med ett efterföljande förbundsmöte den 27 november på samma plats. I en tid av historiska reallönesänkningar till följd av skenande inflation samlades pappersarbetarna för att bland annat ta ställning till IF Metalls och LO-samordningens gemensamma lönekrav på 4,4 procents löneökningar.

Proletären var på plats vid invigningen av kongressen. Vid rökrutan utanför Hotell Bohusgården, där kongressen äger rum, pratar vi med Tomas Pettersson från Gävle, detta är hans sjätte kongress.

– Och den sista, säger han och skrattar.

Vad tycker du om LO-samordningens krav på 4,4 procent i löneökningar?

– 4,4 och sen blir det väl 3,2 efter förhandlingar. Det är alldeles för lite. Minst 4,4 måste det bli, säger Tomas Petterson från Gävle.

Artur Szandrowski
Tomas Pettersson

Men det innebär ju också reallönesänkningar, inflationen ligger ju på 9,7 procent.

– Ja, tyvärr åker vi på reallönesänkningar i den här avtalsrörelsen. Det är det krassa, det är bara så det är. Världen har ju kraschat.

Han menar att ett märke på 4,4 inte behöver betyda att LO-arbetare med lägre löner ska hålla tillbaka sina lönekrav, utan att det kan fungera som en lägsta nivå.

Stefan Ekdahl, från avdelning 4, jobbar på Stora Enso i Fors. Han kommer fram och pratar när han hör att vi kommer från Proletären.

– Jag blev glad när jag såg att ni var här.

Han tycker lönekravet från LO-samordningen är för lågt.

– Vi i Pappers gick ju in för fyra procent inför förra avtalsrörelsen, men då gick IF Metall in och la ett lägre märke. Så ja – det är lite lågt.

Stefan Ekdahl menar att lönerna måste hänga med inflationen, i alla fall någorlunda.

– Inflationen är ju på tio procent så åtminstone hälften av det borde vi kunna kräva. IF Metall och LO-samordningen kräver ju inte ens hälften.

Han säger att han blir förbannad över företagens miljardvinster och att det bevisar att det finns löneutrymme.

– Men det ska bara slimmas på bemanning och dras ned på personal hela tiden – helst ska väl arbete inte kosta något alls.

Artur Szandrowski
Stefan Ekdahl

Tror du medlemmarna är villiga att kämpa för mer?

– Svårt att säga, men det finns nog kampvilja. Vi var ju ganska uppeldade förra avtalsrörelsen, men till slut blev det inget. Jag vill inte säga att det kändes som ett platt fall men många medlemmar kände sig nog lite snopna.

Är det någon annan fråga som är viktig på kongressen?

– Inte direkt. Arbetstiden tycker jag är viktig. Jag har försökt driva sex timmars arbetsdag i flera år men jag får inget medhåll. De säger bara, vem ska betala det då?

Under fredagen och lördagen förflöt kongressen, där förbundets ledartrio, bestående av ordförande Pontus Georgsson, Mikael Lilja som första vice förbundsordförande och P-A Pettersson som andra vice förbundsordförande, återvaldes.

Mikael Lilja utmanades av Väjas avdelningsordförande Rainor Melander – men vann med röstsiffrorna 73-50. 

På söndagen tog en mindre församling, bestående av förbundsledningen och ledamöter till förbundsmötet, ställning för LO-samordningen och IF Metalls lönekrav på 4,4 procent. Enligt Dagens Arbete fanns det några kritiska röster, däribland tidigare nämnda Rainor Melander.