Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Bidens ”demokratiska” bomber över Syrien

En månad och fem dagar tog det efter att han installerades som USA:s president innan Joe Biden beordrade bomber över Syrien. Den folkrättsvidriga attacken kan bara stärka terrorismen i området och leda till ytterligare ökade spänningar i Mellanöstern.

Efter bara 36 dagar på posten beordrade Joe Biden sin första militära attack som USA:s president och lät sina ”demokratiska” och ”statsmannamässiga” bomber falla över Syrien.
Lisa Ferdandino

I natt skedde det. Efter bara 36 dagar på presidentposten öste Joe Biden sina ”demokratiska” och ”statsmannamässiga” bomber över Syrien.

Attacken sägs ha riktats mot Iranstödda miliser i östra Syrien. Enligt Bidenadministrationen var detta ett svar på en attack mot amerikanska mål i norra Irak tidigare denna månad.

USA under Biden intar därmed en liknande ståndpunkt som Trump tidigare hade och som Israel haft under många år. Iran utpekas som roten till allt ont och iranska anläggningar sägs därför vara legitima mål.

Det USA nu gör, och det Israel gjort med stor intensitet under de senaste månaderna, är olagligt, farligt och kan komma att stärka terrorismen i regionen.

För det första riskerar nattens bombningar att leda till ökade spänningar och nya sammanstötningar i Mellanöstern. Om Biden vill bryta med den tidigare politiken är det första han måste göra att istället börja tala med Iran, häva sanktionerna och återgå till det så kallade kärnenergiavtalet som Trump så abrupt lämnade. Det skulle kunna bidra till den fred och avspänning som folken i Mellanöstern mer än någonsin behöver.

För det andra är det ett allvarligt brott mot internationell rätt att bomba andra länders territorium. Syrien är ett suveränt land, och därmed har Syrien rätt att välja själv vilka länder man samarbetar med och bjuder in till sitt land.

För det tredje måste man inse – och det oavsett om man stödjer eller är en kraftig motståndare av Iran och dess religiösa styre – att Syrien för stunden har ett problem med att IS-terroristerna åter växer sig starkare. Det gäller främst i de östra delarna av landet där USA utförde nattens bombningar. Vid årsskiftet skedde flera blodiga attacker mot syriska soldater som skulle hem till sina familjer.

Att bomba syriska eller icke-syriska styrkor som finns på plats för att bekämpa IS kommer därför att ge terroristerna ökade möjligheter att växa ytterligare.

Det tragiska är att det sistnämnda rent av kan vara något som Bidenadministrationen ser som positivt. Det är ett faktum att USA och Israel under hela kriget i Syrien – både under Barack Obama och senare Trump – medvetet stärkt ”fiendens fiende” och tittat åt ett annat håll när dessa attackerat den syriska regeringssidan och civila. Det skedde även under den tid då IS var i full färd med att bygga upp sitt fruktade kalifat.

Joshua Landis, Syrienkännare vid Centret för fredsstudier vid Oklahoma University – han är definitivt ingen anhängare av regeringen Assad – beskrev det så här i en debatt på Twitter i februari 2019:

”Vi har massor av bevis och läckor som avslöjar precis hur utbredd kunskapen var om vår [USA:s] 'indirekta' hjälp till al-Qaida och andra jihadister. Vi såg passivt på när IS intog Palmyra [2015] i hopp om att IS framryckning skulle skrämma Assad till att förhandla eller fly.”

Jag avslutar med att citera den nederländska parlamentsledamoten Sadet Karabulut, som jag nyligen intervjuade. När hon yttrade följande visste varken hon eller jag att Biden skulle bomba Syrien, men hennes ord är än mer giltiga nu:

”Illegala bombningar och regimskiftespolitiken handlar inte om att hjälpa folken. Det handlar om makt, geopolitik och olja, men de säljer in det med tal om demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tror att det viktigaste vi kan göra är att alltid följa internationell rätt och sluta spendera miljarder på krig som inte ger någon något.”

Om Biden på allvar önskade bekämpa terrorism och ville hjälpa människor i Syrien till ett bättre liv, så måste han sluta med folkrättsvidriga attacker, börja tala med Syriens ledning och häva de sanktioner som bokstavligen håller på att plåga det syriska folket till döds.