Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Fästning Europa sluter leden

Polen är inte längre i skottlinjen när ett hycklande EU står enat mot Vitryssland vid Polens stängda gräns. Försvarsminister Hultqvist skyller som vanligt på Ryssland, men krigen som ligger bakom flyktingströmmarna är det ingen som pratar om.


Det går fort i hockey. För bara ett par veckor sedan var Polen EU:s enfant terrible, som hade fräckheten att hävda att polsk lag står över EU-rätten, och behövde slås på fingrarna av magistrarna i Bryssel. 

14 dagar senare är det annat ljud i skällan och det kommer istället starka uttalanden från Bryssel om att EU står solidariskt med Polen, både från EU:s utrikesminister Josep Borrell och från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Anledningen är naturligtvis situationen på gränsen mellan Polen och Vitryssland, där tusentals flyktingar från Mellanöstern befinner sig på den östra sidan gränsen. Regeringen i Minsk beskylls för att använda flyktingarna för att sätta press på EU att häva sanktionerna mot Vitryssland.

– Det är klart att Polen måste skydda sin gräns, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren i Aktuellt och kallar flyktingsamlingen för en ”hybridattack”.

Försvarsminister Peter Hultqvist använder samma EU-påbjudna nyord, men nöjer sig inte med att attackera Vitryssland. Bakom president Lukasjenkos agerande gömmer sig Ryssland och Vladimir Putin, påstår Hultqvist. Anledningen skulle vara att dra uppmärksamheten från Rysslands konflikt med Ukraina.

Det är inte bara ännu en överhettad analys från den paranoide Natobetjänten Hultqvist – som ser hotande ryssar var han går – det är framför allt ett otroligt hyckleri. För vilka konflikter och krig är det som det inte talas om? Jo, precis de som skapat flyktingströmmarna. 

Människorna som står i kylan i Vitryssland och bankar på porten till EU kommer från Irak, Syrien och Jemen. Och vad har de länderna gemensamt, om inte att de har slagits sönder av imperialismens krig?

USA invaderade Irak med hjälp av bland annat just Polen och flera andra EU- och Natoländer. Syrien översvämmades av utländska terrorister, beväpnade och stödda av USA och flera EU-länder, för att störta regeringen i Damaskus. Och i Jemen har en kvarts miljon människor dött i den saudiledda koalitionens krig mot huthirörelsen och av den saudiska blockaden. 

EU införde vapenembargo mot Jemen och sanktioner mot huthiledare – medan en rad EU-länder, däribland Sverige, fortsatte sälja krigsmateriel till Saudiarabien.

Och hur beskrivs detta i våra svenska medier? I Aftonbladet skriver Joachim Kerpner sarkastiskt om att Lukasjenko påpekat just ovan nämnda: ”västs invasioner av Irak, Afghanistan och andra länder har skapat flyktingströmmarna, enligt Lukasjenko”.

För Kerpner är uppenbarligen detta självklara konstaterande lika tokigt som den mer överdrivna bilden Lukasjenko ger av sig själv när han påstår att han vaknar mitt i natten och tänker på de förstörda länderna. Kerpner skriver också att Lukasjenko ”anklagar Polen för att ha deltagit i kriget mot Irak och nu inte ens kan ta emot 2.000 flyktingar” – en ”anklagelse” som är en helt korrekt beskrivning av läget.

I Aktuellt ställer Elin Jönsson – som gjort mysreportage med nynazister i östra Ukraina – Vitrysslands ambassadör mot väggen om att myndigheterna hjälper flyktingarna till gränsen. Polens regering har också presenterat bilder som visar hur vitryska gränspoliser hjälper flyktingar över gränsen, berättar hon.

Då kan man ha med sig att Joachim Kerpner också skrivit om hur polsk statsmedia rapporterat om hur ”illegal invandring paralyserar Europa”, genom att visa bilder från inspelningen av en scen i Netflix-serien Snabba cash.

Men det var för två veckor sedan, när det fortfarande var Polen som var i skottlinjen. Sedan dess har fästning Europa slutit leden och huvudfronten i propagandakriget styrts om mot den yttre fienden. Och då kan man lita på att lojala soldater ställer upp och gör sitt jobb – från ministernivå ner till Bryssel-megafonerna i massmedia.