Hoppa till huvudinnehåll

Företag ljuger för att driva på ombildningar

Nätverket 127 tillhör oss anmäler två företag som driver på för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, till Konsumentombudsmannen.

Paloma Winneth från Nätverket 127 tillhör oss vill stoppa ombildningarna i Rinkeby och andra stadsdelar.
Jan Augustsson / Riksantikvarieämbetet (Infälld: Proletären)

Företagen Ombildningskonsulten och Restate ljuger för att få de boende att skriva på för ombildning av deras hyresrätter till bostadsrätter.

Det anser nätverket 127 tillhör oss, som nu anmält de båda företagen till Konsumentombudsmannen (KO). Lögnerna är också så uppenbara att till och med det moderata fastighetsborgarrådet Dennis Wedin reagerat och tagit avstånd.

Men det biter inte på Paloma Winneth Varelamontes, talesperson för nätverket 127 tillhör oss, uppkallat efter postnumren i Skärholmen och Sätra i södra Stockholm.

– Politikerna har ett ansvar. De har dragit igång de här ombildningarna. Det är helt omöjligt för dem att kontrollera om de här lögnerna stoppas, och att företagen inte fortsätter att ge ut den här lögnaktiga informationen, säger Paloma Winneth till Proletären.

– Kan de inte garantera det i ett projekt de själva startat, så borde de stoppa det. När Dennis Wedin satte igång det här så var alla premisser redan klara. Vi varnade för att det var helt öppet för olika riskkapitalbolag att agera.

Bland annat har företagen lovat boende i Sätra en rabatt på 30 procent om de ombildar sina hyresrätter – detta trots att kommunen och Dennis Wedin klart sagt ifrån att det är marknadspris som gäller. Ombildningskonsulenterna har knackat dörr och berättat för hyresgästerna att om inte de själva köper sina lägenheter, så kommer de att köpas upp av en privat aktör. De har också hävdat att en påskrift för ombildning inte är bindande.

– Får de 51 procent av underskrifterna så går ju processen igång och allt underhåll stoppas i väntan på ombildning, säger Paloma Winneth.

Det var i mars som angreppen mot allmännyttan i Stockholms ytterområden drog igång. Tre kommunala bostadsbolag lade ut sammanlagt cirka 20.000 lägenheter för ombildning till bostadsrätter.

Ombildningsivern koncentrerades till elva arbetarområden runt Stockholm: Rinkeby, Grimsta, Husby, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Sätra, Bagarmossen, Västertorp och Hökarängen.

Hittills har intresset varit klent. 

Enligt Dennis Wedin har bara knappt 1400 lägenheter satts ut för ombildning. I lokaltidningen SkärholmenDirekt hävdar Wedin att det är ”helt enligt hans förväntningar”. Enligt Paloma Winneth Varelamontes är det alldeles för många.

– Vi vill ju att noll lägenheter ska ombildas. Men vi visste att det inte skulle bli så många ombildningar: de som bor i våra områden är vanliga arbetare med låga löner. De får inga banklån, bankernas krav är för höga. Det här är borgarna som till varje pris försöker sätta verklighet bakom sin ideologi.

Nätverket 127 tillhör oss koncentrerar nu jobbet till Skärholmen, i närheten av Ikeas stora anläggning i södra Stockholm. Där har en förening lämnat in en intresseanmälan om ombildning.

– Nu måste vi vara där med rätt information så att inte det här går igenom på stämman, så att inte pensionärer röstar ja till ombildning för att de blivit hotade eller tvingade. Så har det varit där jag bor. En gammal man som knappt kan svenska hade skrivit på utan att veta vad han satte sitt namn under, säger Paloma Winneth.