Hoppa till huvudinnehåll

Högerextremister och konspirationstokar i demonstration mot coronaåtgärder

Högerextremister, konspirationsdårar och new ageare deltog på demonstrationen mot coronaåtgärder i Stockholm förra lördagen.

Demonstrationen passerade Karl XII-statyn i Kungsträdgården där flera av demonstranterna sjöng Sveriges nationalsång.
Mathias Wåg

Uppemot 500 personer samlades i lördags i centrala Stockholm för att demonstrera mot regeringens coronaåtgärder. När polisen skulle upplösa demonstrationen, som bröt mot förbudet att samlas mer än åtta personer på allmän plats, skadades minst en polis och flera personer greps.

Bakom demonstrationen stod gruppen ”Frihet Sverige” och i den brokiga skaran av deltagare fanns såväl högerextremister som konspirationsteoretiker och personer ur new age-kretsar.

Filip Sjöström, ”hälsoentreprenör” och vice ordförande för Frihet Sverige, pekas ut som arrangör. Till SVT säger han att syftet var att ifrågasätta de rådande restriktionerna. Arrangörerna stannar dock inte vid kritik mot restriktionerna. Filip Sjöström avfärdar att det överhuvudtaget skulle pågå en pandemi i Sverige.

– Jag ser ingenting som tyder på att det är värre än en vanlig säsongsinfluensa.

På Facebook förklarar Filip Sjöström att det är ”makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den”.

Filip Sjöström är inte den enda entreprenören i Frihet Sveriges styrelse. Ordförande för organisationen är Mikael Nordfors, läkare som tidigare jobbade på privata, antroposofkopplade, Vidarkliniken. Nordfors blev i början av 2000-talet känd som ”analdoktorn” efter att han fått varningar av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha genomfört kontroversiell ”anusmassage” på patienter, rapporterar Aftonbladet.

Han har tidigare deltagit på protester mot coronarestriktionerna och riskerar enligt egen utsago indragen läkarlegitimation efter att ha rekommenderat C-vitamin och D-vitamin för att minska risken för att bli svårt sjuk i corona.

I ett mötesprotokoll från Frihet Sverige, som frilansjournalisten Mathias Wåg publicerat på Twitter, framgår vilka som är företrädare för organisationen. En av två talespersoner är Maneka Helleberg, som beskriver sig själv som frihetsentreprenör och klärvoajant (synsk) och är frontfigur för ett företag som säljer ”medicinskt vatten”.

Talesperson nummer två är Sanna Ehdin, även känd som Sanna Oceania Anandala. Hon är grundare till företaget Dr Sannas som saluför hälsoprodukter och har bakgrund som forskare i immunologi. Hon har också skrivit böcker om alternativmedicin och krönikor i Dagens Industri.

Frihet Sverige har ingen direkt koppling till högerextremism men flera högerextrema organisationer och företrädare var på plats på demonstrationen. Där syntes medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, företrädare för Education4Future som låg bakom den så kallade Alternativa Bokmässan och andra högerprofiler, rapporterar nättidningen Aktuellt Fokus.

Dessutom finns det inte sällan kopplingar mellan konspirationsteoretiker och högerextrema grupper där personer kan röra sig i båda kretsarna. Inte sällan har de liknande förklaringsmodeller i många frågor där ”hemliga sällskap”, en ”globalistisk” världsregering eller – i nazisternas fall – judarna sägs konspirera för att styra världen.