Hoppa till huvudinnehåll

Innovativt vårdbolag hade AI-genererad kommunikationschef

Vårdbolaget Vårdinnovatörerna, vars vd nu åtalas för mutbrott, valde en innovativ lösning för sin kommunikation utåt.

Vårdinnovatörernas kommunikationschef Sara Johansson var en låtsasmänniska.
Montage: Proletären

Vårdbolaget Vårdinnovatörerna, som nu gått i konkurs, tog konceptet digital vård ett steg längre. Efter att bolagets vd åtalats för mutbrott har det nämligen visat sig att deras kommunikationschef Sara Johansson, som intervjuats i flera tidningar, aldrig existerat.

Det var i april förra året som SVT avslöjade oegentligheter vid upphandlingen av Region Skånes it-system Vårdexpressen. I mitten av mars åtalades fyra personer, däribland vd:n för företaget Vårdinnovatörerna Damon Tojjar, för mutbrott i samband med upphandlingen.

Redan då anade SVT oråd – det var nämligen omöjligt att få till en riktig intervju med kommunikationschefen Sara Johansson. Detta trots att hon intervjuats i flera andra tidningar, presenterades på bolagets hemsida med bild och meritförteckning – och hade en egen Linkedinsida.

– Vårdinnovation [har] valt att endast kommunicera i skrift med er för att undvika missförstånd, svarade Sara Johansson på SVT:s mejl om att träffas.

Skärmdump: Linkedin
"Sara Johansson” hade till och med en Linkedinsida.

I förundersökningsprotokollet från rättegången mot Damon Tojjar framkom till slut bevis för att Sara Johansson inte existerade. Det var helt enkelt ett av Vårdinnovatörernas innovativa lösningar, tänkt som ett ”gemensamt kommunikationskonto” för det digitala bolaget.

”Sara Johanssons” ansikte är också med största säkerhet datorgenererat. Eliot Higgins, vd på Bellingcat, en brittisk webbplats för undersökande journalistik, menar att flera av hennes ansiktsdrag tyder på detta. Dessutom går det inte att hitta några bilder på henne ur andra vinklar.  

Sara Johansson är den andra chefen på kort tid som anklagas för att inte existera. I samband med bråken på nättidningen Bulletin hänvisade vd:n Tino Sanandaji till företagets it-chef, Omid Smith. I sociala medier har det dock ifrågasatts om Omid Smith verkligen existerar då någon med det namnet inte finns folkbokförd i Sverige.