Hoppa till huvudinnehåll

Karolinska säger upp vårdpersonal – tar samtidigt in dyra hyrläkare

Samtidigt som Karolinska sjukhuset i Stockholm vill sparka 150 undersköterskor och 100 läkare, förhandlar sjukhusledningen om att ta in hyrläkare och -personal.

Förra jösten meddelade Region Stockholm att 350 undersköterskor och 250 läkare skulle sägas upp från Nya Karolinska sjukhuset. Och beslutet står fast, trots coronakrisen.
Holger.Ellgaard

Det var i höstas som Region Stockholm, med moderata finansborgarrådet Iréne Svenonius i spetsen, deklarade att Nya Karolinska Sjukhuset för att spara pengar behövde säga upp 350 undersköterskor och 250 läkare. Varslen har sedan dess ändrats fram och tillbaka, men nu när Coronaeffekten börjar avta och ”vårdskulden” ska betas av, ger den borgerliga och miljöpartistödda majoriteten i Stockholm grönt ljus för att börja sparka personal. Cirka 150 undersköterskor och drygt 100 läkare ska nu varslas om uppsägning.

– Ena sekunden får man höra att ”vi behöver er, vi är ett sjukhus som tillsammans ska lösa ett problem” för att sen känna att det man bidrar med inte är något värt eftersom man blir utan jobb, säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig på Kommunal till TT. Man känner sig utnyttjad,

Det splitt nya NKS gick med en förlust på 1,6 miljarder förra året. Enligt de första beräkningarna ville Region Stockholm handla upp läkare för 648 miljoner kronor och sjuk- och undersköterskor för närmare 775 miljoner kronor. Hyrpersonalen ska hämtas från de många privata företag inom vårdsektorn som växt upp som svampar i jorden efter mångmiljardslöseriet med Nya Karolinska sjukhuset (NKS).

Kritiker pekar på tidigare för Stockholms skattebetalare dyra vårdaffärer som Iréne Svenonius gjort med nära vänner och moderata partikamrater. Just nu finns ett 50-tal bolag i som hyr ut vårdpersonal i Sverige (att jämföra med tio i Norge och sex i Danmark) och som lockar sin personal med höga löner och fördelaktiga villkor – löner och villkor som stockholmarna får betala när Iréne Svenonius & Co gynnar de privata företagen.

Kritikerna konstaterar också att hyrpersonal är en ren förlustaffär för regionen: medan en fast anställd läkare med allt inräknat tjänar 462 kronor i timmen, går en hyrläkare på 1.149 kronor i timmen. En sjuksköterska kostar 473 kronor och undersköterska 227 kronor i timmen.