Proletären avslöjar: Seko utesluter medlemmar som strejkar vilt
Medlemmar som vidtar "olovliga konfliktåtgärder" kommer bli uteslutna. Så skriver Sekos förbundsstyrelse i ett utskick till sina förtroendevalda. – Seko väljer att inte ta tillvara på stridsviljan som finns inom facket, säger tågvärden Joakim Karlsson.
”Att delta i en olovlig konfliktåtgärd leder till uteslutning ur Seko.”
Detta konstaterar förbundsstyrelsen för fackförbundet Seko i den internfackliga tidningen Fackligt perspektiv. Beslutet är taget efter det att förbundsstyrelsen gjort ett ”förtydligande” av stadgarna:
”Stadgarna klargör att förbundets medlemmar varken har skyldighet eller rättighet att delta i konfliktåtgärder som inte beslutats eller godkänts av förbundsstyrelsen”, skriver Seko i sin tidning.
Joakim Karlsson jobbar som tågvärd på Tåg i Bergslagen. Sedan en tid tillbaka har han försökt förbättra sin och sina arbetskamraters arbetsmiljö på tågbolaget, som drivs av finska VR-group. Denna process har dock skett utanför facket. Vilket alltså nu skulle kunna innebära en uteslutning från Seko.
– Jag ser det här som en kursändring, säger Joakim Karlsson till Proletären.
– Istället för att ta var på en stridsvilja som just nu finns bland Sekos medlemmar så hotar förbundsstyrelsen med uteslutning.
– Det här är en del av centraliseringen av fackförbunden där makten koncentreras till ledningen. Övriga medlemmar, vi på golvet, har inte längre något att säga till om.
Sekos avtalsområde, särskilt inom spårtrafik, har de senaste åren präglats av så kallade otillåtna stridsåtgärder. Något som skett på grund av att Seko ofta blundat för problemen som medlemmarna tagit upp.
Ytterligare en arbetare som är upprörd över Sekos beslut är Angelica Sandberg, som också jobbar som tågvärd på Tåg i Bergslagen. Hon var en av de cirka 80 anställda som deltog i det utomfackliga mötet som anordnades på hennes arbetsplats.
– Jag trodde verkligen att facket skulle finnas där och hjälpa oss med saker som inte fungerar. Men Seko var snarare en del av problemet, säger Angelica som menar att både hon och många andra på Tåg i Bergslagen känt sig motarbetade av Seko under en längre tid.
Att Angelica Sandbergs eget fackförbund nu öppnar möjligheten att kunna utesluta henne ser hon som ytterligare ett svek bland många andra.
– Om jag går ut i vild strejk så kommer jag alltså få sparken av Seko, men förmodligen inte av min arbetsgivare… Varför ska jag ens vara med i facket som det ser ut just nu?
– Ett stort problem vi har är att facket inte fungerar som det är tänkt, säger Angelica Sandberg och syftar på de så kallade schemaändringskorridorerna som Seko valt att förhandla fram med arbetsgivarparten inom järnvägsbranschen, vilket är en av anledningarna till att personalen på Tåg i Bergslagen gick samman för att protestera.
Ytterligare en arbetare som är upprörd över Sekos nya tolkning är tågväxlaren Simon Hedelin från Göteborg.
– Förbundsledning verkar helt ha tappat kompassen när det gäller lojalitet. Just nu känns det som att de vill blidka arbetsköpare istället för att visa solidaritet med sina egna medlemmar.
– Jag ser det nya beslutet i ljuset från sveket av förbundsledningen i förra avtalsrörelsen, då medlemmarnas krav mer eller mindre rundades för att bevara arbetsfreden, säger Simon Hedelin.
Det Simon Hedelin syftar på är den nästan despotiska situationen som uppstod i maj 2023 när Sekoledningen avsatte sin huvudförhandlare för spårtrafik, Thomas Gorin Weijmer, och ersatte honom med förbundets egna ordförande, tillika partistyrelsemedlem för Socialdemokraterna, Gabriella Lavecchia.
Samma ledning har alltså nu gjort ett ”förtydligande” om vilda strejker, baserat på följande utdrag från stadgarna:
”Varje medlem i förbundet ska verka för förbundets sammanhållning och utveckling och rätta sig efter föreskrifterna i dessa stadgar och med stöd av dem fattade beslut. Medlem ska iaktta lojalitet mot styrelser och andra som utsetts att företräda förbundet.”
Joakim Karlsson på Tåg i Bergslagen är mycket kritisk mot ledningens nya tolkning.
– Jag skulle vilja se hur förbundsstyrelsen väljer att tolka ”lojalitet” i framtiden. Kan jag bli utesluten om jag kritiserar min egen ledning och fackförbund? Det bidrar inte direkt till en öppen debatt om hur och när en eventuell strejk behövs, säger Joakim Karlsson.
Proletären har sökt Seko för en kommentar. Vi har bland annat frågat om förbundsstyrelsens nya tolkning av stadgarna har diskuterats bland förbundets medlemmar. Ingen på Seko har återkommit med ett svar.