Hoppa till huvudinnehåll

Larm om dåliga arbetsvillkor för SJ-städare

Städarnas skyddsombud inom pendeltågstrafiken i Stockholm anmäler SJ till Arbetsmiljöverket. ”Många städare är extremt trötta och stressade efter omänskliga arbetspass”, menar skyddsombudet.

Arbetarna som städar pendeltågen beskrivs i anmälningen till Arbetsmiljöverket som stressade och trötta.
Proletären/Genrebild

När SJ tog över pendeltågstrafiken efter år av misskötsel av skandalbolaget MTR, trodde de anställda inom pendeln att villkoren skulle bli bättre.

Men förbättringarna har uteblivit. Nyligen infördes ett nytt schema för städpersonalen på pendeltågen, och enligt det ska många av städarna arbeta sju och en halv nätter i rad. Vissa städare har fyra-fem lediga dagar på en månad. Nattstädare ska arbeta fram till 04.30 på sin första semesterdag. Sedan ska de börja arbeta vid midnatt på måndag morgon efter sin sista lediga söndag.

Nu agerar skyddsombudet Semsudin Huseinovic vid tågdepån i Älvsjö. Han anmäler arbetsgivaren SJ Stockholmståg till Arbetsmiljöverket (AV).

”Städarna på pendeltågen riskerar att fara illa på grund av det nya schemat som infördes efter SJ Stockholmstågs övertagande från MTR. Arbetsvillkoren för lokalvårdarna har försämrats kraftigt; det nya schemat innebär att lokalvårdarna måste arbeta 7,5 nätter i rad, vilket påverkar deras hälsa och familjerelationer negativt. Många anställda upplever extrem trötthet, stress och sociala problem som en följd av de långa nattpassen”, konstaterar Huseinovic.

I anmälan till AV rapporterar Huseinovic också att flera anställda inte orkar köra hem efter arbetspassen och ibland somnar i sina bilar. Det har även förekommit konflikter och höga stressnivåer på arbetsplatsen.

– Vissa städkollegor har tvingats arbeta upp till tio nätter i rad i samband med att det nya schemat infördes den 8 juli. Andra blev lediga bara fyra dagar av 27 under den perioden, säger Pendelklubbens ordförande Rainer Andersson.

– Vi ska gå ut med en enkät till nattstädarna och resultatet av den ska vi skicka med till Arbetsmiljöverket. Missnöjet bland städarna som jobbar natt är stort. Alla har ju inte samma schema, men den stora gruppen går på knäna: de jobbar sju nätter och är lediga två dagar, säger Rainer Andersson till Proletären.

Det var i början av mars i år som statliga SJ tog över driften av pendeltågstrafiken i Stockholm, från Hongkongbaserade MTR. Det bolaget hade, ivrigt påhejade av den styrande majoriteten i Stockholmsregionen med investeringsborgarrådet Jens Sjöström (S) och trafikdito Anton Fendert (MP), steg för steg försämrat villkoren för de arbetande i bolaget.

Efter omfattande protester och en vild strejk, fann MTR det för gott att dra sig tillbaka i förtid. Statliga SJ tog över. Men de tågvärdar som MTR avskaffade har inte kommit tillbaka, och för städpersonalen har villkoren blivit sämre.