Hoppa till huvudinnehåll

Lugn valdag i Nicaragua

Det blev som väntat en storseger för sandinisterna och den sittande presidenten Daniel Ortega i valet i Nicaragua. Valresultatet erkänns inte av USA och EU, som likt många tyckare skyller Ortega för att ha inskränkt demokratin i landet. Här en rapport från Nils Assarsson från Svensk-kubanska föreningen – som till skillnad från de allra flesta som förkastar valet faktiskt var på plats på valdagen.

Kö utanför vallokalen i juridiska fakulteten på universitetet i León. Under valdagen röstade ungefär 4.000 personer i lokalen.
Elmer Zelaya

Som väntat vann FSLN:s breda valkonstellation söndagens val i Nicaragua med över 75 procent av rösterna. Resultatet bekräftar ännu en gång nicaraguanernas avståndstagande från nyliberalismen och visar att en annan väg är möjlig. Över två miljoner sandinister har dessutom lagt en röst för fred, mot fascism, rasism och imperialism. 

Det välorganiserade valet genomfördes enligt gällande lagstiftning och inom ramen för landets gällande coronarestriktioner. Obligatoriskt munskydd och spritade händer inne i vallokalerna.

Maria Teresa jobbar för det lokala valrådet och guidar folk rätt i vallokalen som upprättats på grundskolan Instituto Normal i León. Maria Teresa förklarar röstprocessen för oss och vilka regler som gäller. 

Inga politiska symboler eller propaganda är tillåtna i vallokalen eller på valdagen. Vi får se valsedlar och hur processen rent praktiskt går till. Det skiljer sig naturligtvis mycket från det vi är vana vid i Sverige.

Alla politiska partier har representanter närvarande i samtliga 13.459 valdistrikt runt om i landet. Det krävs cirka 280.000 personer för att kunna genomföra det här valet. Organisationen har sedan månader tillbaka upprättats, utbildats och tränats. 

I vallokalen på Facultad de Derecho i kvarteret där vi bor i León röstar cirka 4.000 personer under dagen. Röstandet startade klockan sju, men redan fem på morgonen stod folk i kö. När vi kom dit vid tio hade det stora flertalet redan röstat. Lokalerna stänger tidigast klockan 18, men hålls öppna längre vid behov.

Washingtons uppmaning att bojkotta valet har inte hörsammats och valdeltagandet slutade på strax över 65 procent, högre än i de flesta länder i regionen och lite högre än vid senaste valet 2016.

Oppositionens löften om fler, bättre och framför allt välbetalda arbeten, var det inte många som trodde på. I övrigt har oppositionens destruktiva valpropaganda mest gått ut på att tala om för väljarna vilken misär som kommer uppstå om FSLN skulle vinna, något som de mest extrema hoppas på ska sluta i uppror och ännu hellre inbördeskrig. Konstruktiva vallöften har helt uteblivit, idéer om politiska, sociala, ekonomiska och infrastrukturella reformer saknas helt och hållet hos den samlade oppositionen.

– Oppositionen kommer med tomma löften, som inte är genomförbara i Nicaragua, säger Maria som är advokat och kaféägare. 

– FSLN:s politik är enkel och förståelig och vi känner att vi alla får det lite bättre dag för dag. Vi nicaraguaner, och i synnerhet sandinisterna, är inga politiska analfabeter, och kan själva räkna ut att vad som händer om lokala oligarker, högerpopulister eller fascister skulle få tillbaka makten.

Joe Bidens och EU:s väntade hot om nya sanktioner, ekonomisk blockad och militär invasion om nicaraguanerna röstar ”fel” har varit en naiv verkningslös skrämseltaktik för att peppa oppositionen, men som istället stärkt FSLN, Daniel Ortega och hela den sandinistiska organisationen.

Elmer José, som driver ett litet företag som installerar solceller, förklarar:

– Den enda verkningsfulla sanktion som finns är om högern skulle vunnit valet. Då hade det ekonomiska system byggt på mikro- och miniföretag inom alla sektorer som sandinisterna så framgångsrikt byggt upp sedan 2007 raserats, och vi skulle gå tillbaka till det korrupta nyliberala system av svågerpolitik som vi alla alltför väl känner till. Massvis med småföretag skulle gå under, vanligt folk förlorar sina inkomster, fattigdomen och landsflykten ökar. Det behövs ingen högre ekonomisk utbildning för att förstå det. Vi ser ju det hända varje dag i El Salvador, Honduras och Guatemala.

Elmer Zelaya
Nils Assarsson tillsammans med Elmer José som nyss röstat.

– Fackföreningarna i Nicaragua är starka, och den oro som den traditionella oligarkin skulle skapa på arbetsmarknaden gynnar varken lokala eller internationella investerare. Det är ju inte så smart att redan innan valet gå ut med att med Washingtons stöd ska alla sandinister sparkas från arbetsplatserna, småbrukarnas jord konfiskeras och subventioner på lokala transporter ska tas bort. Tror inte det gav speciellt många röster, skrattar Elmer José. 

– Därför har Ortega i dag också ett starkt stöd hos de som kanske traditionellt skulle röstat på liberaler eller konservativa.

Luisa Bravo är ”movilisadora”, en del av FSLN:s massiva gräsrotsrörelse som verkar i hela landet. Luisa ser till att det inte finns några hinder för att gå att rösta. Behöver någon skjutsas till vallokalen eller få hjälp med barnpassning för att hinna gå och rösta, fixar movilisadoras det. Ingen som vill rösta ska av praktiska skäl missa sin chans att vara med och bestämma om landets framtid.

Nils Assarsson
Matpaus för Luisa Bravo som är movilisadora och hjälper till med bland annat barnpassning för att underlätta deltagande i valet.

I internationell press, bland annat i Aftonbladet, framställs movilisadoras felaktigt som sandinister som tvingar folk att gå att rösta. Aftonbladet har inte haft någon reporter på plats utan förlitar sig som vanligt på uppgifter de får förmedlade via olika nyhetsbyråer.

Alex Gutierrez, nicaraguansk och svensk medborgare, har rest från Sverige för att utnyttja sin rättighet att rösta. Tillsammans med hundratals andra ”utlänningar” är hon här för att bland annat vara ett internationellt vittne.

Nils Assarsson
Alex Gutierrez

De amerikanska staternas organisationen, OAS, har som konsekvens av sitt deltagande i statskuppen i Bolivia 2019 inte bjudits in som valobservatör. Detsamma gäller EU. 

Eftersom FSLN och Ortega sedan lång tid tillbaka varit klara favoriter i opinionsmätningar, klassade Josep Borrell och EU-parlamentet valet som ogiltigt redan på förhand. Föga förvånade, eftersom den enda tillåtna ”demokratin” i dag är de nyliberala strukturer som direkt installeras av Vita huset.

Därför är Alex och alla andra på plats-vittnen viktiga i det här valet, som i vanlig ordning kommer att kritiseras av så kallade oberoende journalister, krönikörer, analytiker och populistiska vänster- och högerpolitiker runt om i världen, som helt saknar kunskap om landet och dess historia.

Nils Assarsson
Valarbetaren Maria Teresa tillsammans med Alex Gutierrez.

– Nicaragua är inte någons koloni. Valresultatet är ett glasklart budskap från alla oss indianer, mestizos, afroättlingar, misquitos, zumos, ramas och alla våra andra minoriteter, till det rasistiska etablissemanget i Vita Huset och EU, till de lokala oligarkerna och till alla andra som fortfarande tror något annat, säger Alex Gutierrez.

Jag frågar min granne Don Donaldo, 70 år, om påståendena om att valet inte går riktigt till.

Ni sandinister anklagas ju ofta för valfusk. Märkta valsedlar, militär inne i vallokalen som tvingar folk att rösta på FSLN, folk som sparkas från jobbet om man röstar ”fel”.

Don Donaldo skrattar.

– Det är ju den propaganda som alltid kablas ut när fel parti vinner i progressiva länder som inte vill underordna sig USA. Har inte den lokala oppositionen, Vita huset, CIA eller det så kallade världssamfundet något annat att komma med så behöver inte vi i FSLN vara speciellt bekymrade. Vita huset och deras vasaller har ju alltid trott på sina egna lögner, det kommer aldrig att ändras.

– Det är ingen tvekan om att det misslyckade statskuppsförsöket 2018 stärkt Ortega och att många oberoende väljare röstat på FSLN det här valet. Folk vill inte ha sin frihet inskränkt av en massa tatuerade och drogade gängmedlemmar som tror att de ska springa runt i kvarteret och bestämma. Du ser ju hur de har det i El Salvador, folk kan ju inte gå ut efter mörkrets inbrott. I Nicarauga är det fritt att röra sig hur man vill och när man vill, vi accepterar inget annat, säger Don Donaldo och fortsätter:

– Storseger för FSLN och Ortega kvar som president. Så, vad tror Vita huset och EU att de ska kunna göra nu då? Komma hit och förbjuda oss att vara sandinister? Eller införa ett valsystem där marinkåren räknar rösterna som de gjorde för hundra år sedan? Vita huset och EU gjorde en allvarlig missbedömning av FSLN när de finaniserade statskuppsförsöket.

Den alltmer impopuläre Joe Biden vet om att sanktioner och blockader, som drabbar amerikanska investerare i Nicaragua eller handeln mellan amerikanska och nicaraguanska företag, kan slå tillbaka på honom själv i olika delstater i USA. Efter alla misslyckanden och brutna vallöften sedan han tillträdde som president, med bland annat den katastrofala hanteringen av covid-19, det förnedrande uttåget ur Afghanistan och den till synes oändliga strömmen av flyktingar från hårt exploaterade nyliberala paradis i Centralamerika, röner Biden i USA betydligt mindre popularitet än Ortega i Nicaragua. 

Don Donaldo förklarar:

– FSLN och den sandinistiska rörelsen är till för alla som delar våra grundläggande värderingar om solidaritet, Nicaraguas självständighet och antiimperialism.  

Sandinisterna står för ett samhällskontrakt där pengarna ska användas där de gör mest nytta för landet. Ingen är därför förvånad över att FSLN och deras allierade vann valet och Daniel Ortega fortsätter att vara president.

Bli heller inte förvånade om all världens nyliberaler, samt light-vänstern i Sverige, i vanlig ordning kommer ropa valfusk. Men det spelar ingen roll, de kan gapa och skrika tills de tröttnar. Sandinisterna kommer ändå fortsätta bygga upp Nicaragua, efter sina egna värderingar och på ett sätt som gynnar det stora flertalet nicaraguaner.

Nils Assarsson
Bläckfärgade tummar i vallokalen efter genomförd röstning.

Etablissemanget i USA och EU skräms av att en annan väg som bygger på andra värderingar än storföretagens är möjlig. Det är grunden till demoniseringen av Nicaragua som alltid kablas ut från Washington och pliktskyldigt distribueras av megafonerna i EU och andra vasallstater.

Valets giltighet då?

– Det är bara vi nicaraguaner som har röstat, som har rätt att avgöra om valet har gått rätt till eller inte, säger Alex Gutierrez.