Hoppa till huvudinnehåll

Natomotstånd i sossekulan

De Natokritiska konstnärerna i Moment 2022 ställde ut på ABF-huset i Stockholm i helgen. I samma veva lanserades deras uppror i bokform.

Det var fullt hus på boksläppet, tillika öppningsdagen för utställningen.
Artur Szandrowski

”Släpp inte bomber, släpp en bok!”, säger Tecknaruppropet mot Nato, som nu ger ut en bok med ett urval av sina teckningar.

Uppropet skapade en del rubriker i våras. 
Det var en på många sätt unik aktion, som inte bara samlade några av Sveriges mest kända satirtecknare och bildkonstnärer, utan även tog ton mot större delen av det politiska etablissemanget. 

Nu kommer alltså uppropet i bokform, utgivet på serieförlaget Galago. Allt arbete med boken har utförts ideellt och tecknarnas royalties går oavkortat till Svenska Freds.

– Det är viktigt att dokumentera det motstånd som finns. Det jobbet kommer ingen att göra åt oss, säger satirtecknaren och illustratören Karin Z. Sunvisson, som dragit i trådarna
. 

–  Genom boken hittar våra bilder också en ny publik. Och så ger det oss en viss pondus att ha släppt en bok. Ju mer Tecknaruppropet växer och ju fler former det tar desto svårare blir det att avfärda oss.

I samband med boksläppet ordnade uppropet en tillfällig utställning (eller ”utskällning”, som de kallar den) på ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Det blev fullt hus på premiärkvällen den 1 september. 

ABF-huset var en väl vald plats för utställningen. Det är en av Socialdemokraternas viktigaste kampanjlokaler i den pågående valrörelsen… och för att hämta skyltar och material till valstugorna var valarbetarna tvungna att ta sig igenom utställningsrummen, som kryllade av kritik mot den socialdemokratiska regeringen. 

Artur Szandrowski
Pontus Lundqvist, en av cirka 130 tecknare som är med i uppropet.


– Många socialdemokrater har kommit fram och uttryckt glädje över vårt upprop. De har kämpat hårt för att partiet ska stå fast vid sin tidigare linje i Natofrågan men svikits av sina egna. Vår utställning är lika mycket ett stöd till de socialdemokrater som svikits som en utskällning av sossetopparna som svek.

Det finns nog många sossegräsrötter som känner sig rejält överkörda…

– Ja, och det säger en del att det var just sitt ungdoms- och kvinnoförbund som S körde över. Man får anta att det finns en hård press på att de ska hålla tand för tunga för att inte sätta ljus på interna konflikter och därmed påverka partiets chanser i valet. Hade det inte varit valår hade det inte gått att genomföra Natokuppen.

Galago
Tecknaruppropets bok.

Vad händer nu? Många upplever nog att Natofrågan är avgjord. Hur fortsätter motståndet? 

– Den svenska Natoansökan har funnits på dagordningen längre än någon i den socialdemokratiska toppen vill erkänna – sedan minst ett halvår innan Rysslands invasion av Ukraina som användes för att driva igenom den. Men än är frågan inte avgjord. Det är mycket möjligt att Erdogan vill låta det hela puttra på över det turkiska valet nästa sommar. Under tiden får man hoppas att svenska media hinner vakna till liv och inse att rapporteringen i frågan har varit under all kritik... med några få lysande undantag. 

Artur Szandrowski
Inte bara bildkonst på utställningen. Skulptur av Marcus Račić.

– Vi i Tecknaruppropet har en del att stå i under hösten. Bland annat ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som gått ut med information om Nato riktat till barn, få sina fiskar varma. Och så hoppas vi få se våra bilder i många demonstrationståg framöver! Den som vill använda någon av våra bilder kan höra av sig, mejladressen finns på vår hemsida.

”Utskällningen” på ABF-huset i Stockholm pågick 1-4 september. Läs mer om tecknaruppropet och boken på moment2022.se.

Fotnot: Dagen efter vernissagen flyger amerikanska bombplan av modellen B-52 över Stockholm i en övning som hyllas av svenska Natovänner.