Hoppa till huvudinnehåll

Nordic Paper lägger ned massafabrik i Säffle

Bruksdöden fortsätter i Mellansverige. Denna gång är det Nordic Paper som meddelar att de lägger ned massafabriken i Säffle. 20 personer kommer bli uppsagda samtidigt som företaget gör en vinst på nära en halv miljard.

Bruket i Säffle producerar idag både pappersmassa och greaseproofpapper. Under fjärde kvartalet 2021 lägger Nordic Paper ned massaproduktionen.
Nordic Paper

Den ekonomiska världsmarknaden verkar driva Sverige in i en smärre bruksdöd vad beträffar pappersfabriker.

Efter att Stora Enso tillkännagav sina planer på att lägga ned pappersbruket i Kvarnsveden är det nu Nordic Paper som kommer med nästa besked: Massafabriken på sulfitbruket i Säffle läggs ned av företaget.

Allt som allt kommer cirka 20 personer att bli uppsagda och företaget meddelar att MBL-förhandlingarna är igång.

– I och med detta beslut utökar vi vår konkurrenskraft och säkrar vår position som världsledande producent av greaseproofpapper. Jag är glad över att vi nu svarar mot våra kunders ökande efterfrågan på våra förnyelsebara material och att vi samtidigt kan minska vår miljöpåverkan, säger Anita Sjölander, vd för Nordic Paper i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet används just klimatet som ett argument för att lägga ned massabruket. Nordic Paper menar att användingen av fossila bränslen kommer halveras i och med beslutet. Men eftersom den självproducerade pappersmassan kommer ersättas med ”externt inköpt massa”, kommer den totala miljöpåverkan med största sannolikhet förbli oförändrad, kanske till och med öka.

Anledningen är att företaget samtidigt utökar pappersproduktionen med cirka 10 procent.

Nordic Paper menar att företaget kommer spara cirka 30-40 miljoner per år på grund av beslutet att lägga ned massafabriken. 2020 gjorde Nordic Paper en vinst på 458 miljoner kronor, och under första kvartalet 2021 blev resultatet 134 miljoner.

Fabriken i Säffle grundades 1882 och är en av Sveriges och världens äldsta sulfitfabriker som fortfarande i drift.