Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: Nybros enda oppositionsparti

Kommunistiska Partiet i Nybro vill sänka politikerlönerna, lätta bördan för kommunens pensionärer och minska otryggheten i Nybro.

Linnéa Almgren och Johan Karlsson på en av årets många flygbladsutdelningar.
Privat

”Vad ska man med tre miljoner kronor till? Sänka kostnaderna för pensionärerna eller höja politikernas arvoden?”

Så inleds Nybrokommunisternas valflygblad, som de är i full fart med att få ut till hushållen i kommunen när Proletären pratar med partiets båda kandidater till kommunfullmäktige. Deras eget svar på frågan är självklart.

– Politikerlönerna är alldeles för höga, det är pengar som borde gå till välfärden istället, säger Linnéa Almgren. 

Tillsammans med partiavdelningens ordförande Johan Karlsson står hon på valsedeln för Kommunistiska Partiet i valet till kommunfullmäktige i Nybro, där partiet fortfarande inte är representerat.

För tredje gången ställer Kommunistiska Partiet upp, och hoppas nu att det ska bli tredje gången gillt. Partiet skulle verkligen behövas i fullmäktige, säger de, som en motkraft till de övriga partierna som är överens om det mesta.

– Vi är det enda riktiga oppositionspartiet, säger Linnéa Almgren.

– Ja, vi måste få ett slut på det destruktiva samförståndet i kommunen som är i det närmaste unikt, säger Johan Karlsson. Under pandemin klubbades en historisk budget, full av nedskärningar, som samtliga partier i fullmäktige röstade för.

Bland annat innehöll budgeten att grundbemanningen i äldreomsorgen skulle bantas.

– Vi kan aldrig ställa upp på nedskärningar i de kommunala verksamheterna. De är redan hårt ansatta efter att år efter år ha skurit ner på servicen. Och så lanserades ännu ett nedskärningspaket, som även Vänsterpartiet skriver under på.

Även vad gäller de egna ersättningarna är det inga stora meningsskiljaktigheter mellan de nuvarande kommunpolitikerna. Den 1 april i år höjdes deras arvoden på nytt. 

– Som ett dåligt aprilskämt, fortsätter Johan Karlsson och berättar att det centerpartistiska kommunalrådet Christina Davidsson nu tjänar 64.000 kronor i månaden.

– Vi är det enda partiet i kommunen som kräver en rejäl sänkning av politikernas löner. Istället för att arvodena ska utgå från den orimligt höga riksdagsnivån så kräver vi att de ska utgå från en genomsnittlig LO-arbetarlön, säger han.

– Då skulle kommunen kunna lägga tre miljoner kronor om året på något betydligt bättre, fyller Linnéa Almgren i.

Kommunisterna har också konkreta förslag på hur en sådan omprioritering skulle kunna lätta den ekonomiska bördan för kommunens äldre. Till exempel genom att göra trygghetslarmen avgiftsfria för de drygt 600 personer som behöver sådana, eller genom att avskaffa hyresavgiften för de drygt 1.100 i kommunen som behöver rollatorer.

Linnéa Almgren är lagerarbetare, förstanamnet på valsedeln Johan Karlsson personlig assistent. Ett område där Kommunisterna redan gjort avtryck i kommunen, då de var en drivande del i protesterna mot det senaste försöket att privatisera LSS-verksamheten i Nybro 2020 och samlade in namn mot planerna.

– De borgerliga politikerna fick ge sig till slut. Med deras förslag riskerade brukarna att förlora sina personliga assister, och för assistenterna skulle det inneburit otryggare anställningar och i praktiken också en lönesänkning, säger Johan Karlsson.

– Det är jätteviktigt att stå upp också för funktionsnedsattas rättigheter, säger Linnéa Almgren.

Därutöver har Kommunisterna bland annat engagerat sig mot planerna på att stänga Alsterbros högstadieskola, tvångsrotationen av personalen på Kvarnbackens demensboende och chockhöjningar av hyrorna i det kommunala bostadsbeståndet. 

De är också ett vanligt inslag i stadsbilden med sin regelbundna Proletärenförsäljning. Men det mest uppmärksammade arbetet är kanske den nattvandringsgrupp som Nybrokommunisterna tog initiativ till för drygt tre år sedan och som fortfarande är ute minst tre kvällar i veckan.

Johan Karlsson menar att den ökade otryggheten i det lilla samhället till och med är den allra viktigaste frågan just nu.

– Det är otryggt i centrum med ungdomar som är ute och lever rövare efter mörkrets infall. Trångboddheten är en viktig faktor. Ungdomarna har ingen plats att umgås med sina vänner hemma, utan drar ut på stan istället. Det pratas väldigt lite om trångboddheten häromkring, men vi har många familjer i Nybro som bor i för små lägenheter.

Med några veckor kvar till valet är det full aktivitet för Linnéa Almgren och Johan Karlsson. Till skillnad från de etablerade partierna får Kommunistiska Partiet inget partistöd utan får lita till egna krafter, såväl ekonomiskt som praktiskt.

Och till de i Nybro som läser den här artikeln har Johan Karlsson en fråga och en uppmaning, att lägga rösten på Kommunistiska Partiet i kommunvalet den 11 september.

– Som det också står i vårt flygblad: Tycker du att det behövs en motkraft till nedskärningspolitiken och ryggdunkandet i Nybro kommunfullmäktige? Det tycker vi med!