Hoppa till huvudinnehåll
Av
Stockholm

Från oss som bygger landet: Pengarna tar över fotbollen även i Sverige

Super League blev en flopp – men hur ser det egentligen ut med kommersialiseringen inom fotbollen idag?


De senaste veckorna har fotbollsvärlden chockerats över nyheten om den planerade europeiska superligan, en liga där de största och rikaste klubbarna har monopol på intäkterna. Samma lag varje år, ingen konkurrens och säker biljettförsäljning oavsett prestation.

Idén floppade och lades ner lika snabbt som den presenterades och Andrea Agnelli, arvtagare från den norditalienska industrifamiljen samt ordförande för storklubben Juventus, stod med byxorna nere.

Det är lätt för oss svenskar att skratta åt verklighetsfrånvända italienare, engelsmän och spanjorer som bara verkar tänka på pengar. Med vad händer egentligen hemma i Sverige?

Kalmar IF spelar matcher på Guldfågeln Arena, Hammarby och Djurgården på Tele2 arena. Premiären för den anrika kamratklubben Norrköping spelades hemma på Parken som stadion heter. Eller jag menar hette. Stadion bytte 2016 namn till Östgötaporten. Något som upprörde många supportrar, men nåväl. Östergötland var ju åtminstone representerat.

Men i årets premiärmatch mot Sirius spelades den på Platinum Cars Arena. Ett företag som säljer lyxbilar. Sist jag kollade fotboll i Milano så hette arenan Giuseppe Meazza vilket den gjort sedan 1980 för att hedra den legendariska fotbollsspelaren med samma namn. Den hade varken bytt bort det mot ”Stadio Barilla” eller ”Arena di Martini”.

I Barcelona heter stadion alltjämt Camp Nou och i Liverpool Anfield.

Men i Sverige jagar man varenda krona och i Norrköping går industristadens tjänstemän och arbetare, teknikuniversitetens studenter, arbetslösa och nyinflyttade SFI-kursare på kamratklubbens hemmamatcher på Platinum Cars Arena.

Vad blir nästa namn? ”McDonaldsstadion”? Det skulle inte förvåna mig. Eller jo, det skulle det, för då skulle nog något konkurrensavtal brytas med allsvenskans nykomling Degerfors som redan tagit den amerikanska snabbmatskedjan som sponsor. På Degerforsspelarnas tröjor i deras premiärmatch mot AIK på Friends Arena lyste ett stort gult M, den amerikanska snabbmatskedjan McDonalds logotyp.

Fotbolls-VM planeras i Qatar där arenor byggs under slavliknande arbetsförhållanden. Och i Sverige sponsras fotbollsklubbar av snabbmatskedjor samtidigt som de säljer ut sin arenas namn till högst bjudande företag.

Att Nike sponsrar AIK känns rimligt, det är ju åtminstone ett företag som producerar sportkläder och fotbollsskor. Men att Degerfors är sponsrade av McDonalds? Det är ju inte direkt förvånande att de förlorade premiären med 0-2 när samtliga spelare i laget tvingats bli ambassadörer for vetenskapligt bevisad ohälsosam kost.

Alexander Axén kommenterade i Aftonbladet (12/4) att Degerforsspelarna såg bleka ut på planen. Kanske handlade det inte om nervositet – utan om vad spelarna stoppat i sig inför matchen?