Hoppa till huvudinnehåll

Arbetskraftsimport: Rumänska chaufförer får 30 kronor i timmen för Ikea-körningar

Lastbilschaufförer i ett bolag ägt av norska staten arbetar för 4700 kronor i månaden. En av företagets största uppdragsgivare är Ikea.

BTS är dotterbolag till Bring, som i sin tur ägs av den norska statliga posten.
Bring Trucking Scandinavia

Transportarbetareförbundet har polisanmält företaget Bring Trucking Slovakia för att bryta mot regler om lön och skatt för sin verksamhet i Sverige. Transport har även anmält företaget till Skatteverket.

– De har väl runt 500 bilar och inga är stationerade i Slovakien. De är här uppe och kör i Skandinavien, säger Transports ombudsman Tommy Jonsson till TV4 Nyheterna som rapporterar från en uppställningsplats för lastbilar. 

”Kring lunchtid på lördagar”, berättar reportern, ”brukar en minibuss från Slovakien komma med nya lass rumänska chaufförer och förnödenheter de behöver i sina förarhytter. Arbetare som verkar spendera ledig tid i baracker och i sina lastbilar.”

Det rör sig om arbetare som jobbar för så låga löner som 458 euro i månaden, det vill säga drygt 4700 kronor i månaden. Eller 30 kronor i timmen.

Bring Trucking Slovakia (BTS) är ett dotterbolag till Bring AS, ett statligt företag som ägs av norska Posten. BTS har omfattande uppdrag åt Ikea som inte vill ställa upp på en intervju men säger att de kontrollerar att deras leverantörer följer lagen.

– Jag ser det som att Ikea har ett väldigt stort ansvar i det här för det är beställaren som köper transporterna, säger Transports ordförande Tommy Wreeth till TV4 Nyheterna.

Han menar att Ikea är fullt medvetna om hur arbetsvillkoren hos deras underleverantörer ser ut.

– Vi har haft ett antal möten men Ikea där vi har informerat om hur det är. Sen om Ikea tar till sig korrekt information och använder den, det vet jag inte. Men de kan inte påstå att de inte vet vad som händer gällande deras transportköp.

BTS hävdar att de inte har permanent verksamhet i Sverige, och att de agerar efter gällande lagar. Enligt företaget är transporterna i Sverige tillfälliga och undantagna enligt EU:s cabotagedirektiv.

Cabotagedirektiven innebär att en lastbil som kommer till Sverige får köra tre inrikestransporter inom loppet av sju dagar. Reglerna kan lätt kringgås genom att företagen regelbundet tar tillfälliga körningar till och från grannländer. I själva verket har de nästan uteslutande inrikestransporter.

Bilarna med de rumänska förarna är registrerade i Slovakien, så bolaget betalar inte skatt och sociala avgifter i Sverige. Förarna skjutsas till och från sina arbeten i bilar, och är enligt Tranports Tommy Jonsson ”livrädda”. Därför har han varit tvungen att träffa och prata med dem ute i skogen.

Även brittiska BBC har rapporterat om chaufförer från Östeuropa som arbetar under usla villkor för Ikeas underleverantörer runtom i Europa.

I Danmark väntar ett rättsfall där en rumänsk förare kräver BTS på 1,8 miljoner kronor, det vill säga det som skiljer mellan hans faktiska lön och den han som dansk skulle ha fått under den femårsperiod han arbetade för företaget.

– Jag blev väldigt förvånad över att se vilka arbetsvillkor de hade. Chaufförerna skjutsas upp hit i bussar och placeras i förarhytten och sen är det mer eller mindre där de vistas, alltså arbetar, äter och så vidare under den två- tremånadsperod de arbetar, säger förarens advokat Christian Riewe till TV4 Nyheterna.