Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Statskuppförsöket i Venezuela en del av reaktionens revansch

I Venezuela pågår nu ett öppet kuppförsök med stöd av USA och högerkrafter i Latinamerika. Men de progressiva krafterna är fortsatt starka.

Samtidigt som oppositionen demonstrerade, hölls stora stöddemonstrationer till president Nicolas Maduro – som enligt västmedia samlade ”några hundra”.
Twitter/@PresidencialVen

Reaktionens revansch. Så kan situationen i hela Latinamerika beskrivas. I land efter land återtar krafter långt ut på högerkanten makten och raderar ut vänsterns landvinningar.

I Venezuela pågår nu ett öppet kuppförsök, och precis som vid varje tidigare kuppförsök i landet under de senaste sexton åren sker det med stöd av USA och högerkrafter i Latinamerika.

Läget i Venezuela är oerhört polariserat. Det har det varit ända sedan Hugo Chávez vann valet 1999 och så småningom inledde den progressiva omvälvningen av landet.

Under hela denna tid har Venezuela varit oerhört pressat från USA, inhemsk överhet och deras allierade i regionen. Den lättnad som uppstod efter att vänstervågen svept över kontinenten och fört någon form av progressiva regeringar till makten är nu borta. Reaktionen har fått sin revansch i Brasilien, Argentina, Ecuador…

Venezuela lider samtidigt av misstag begångna under både Chávez och Nicolás Maduros presidentskap. Den diversifiering av ekonomin för att komma bort från oljeberoendet och som var ett centralt mål i mitten av 00-talet genomfördes aldrig.

Men mat- och medicinbristen och de enorma problemen i det venezuelanska samhället har flera orsaker. Skyldiga är också de som nu skriker högst om att människor hungrar eller dör på grund av kollapsad vård.

USA har i åratal försökt knäcka Venezuelas ekonomi genom hårdföra sanktioner och genom att på alla sätt försvåra landets handel med omvärlden. Att vidta åtgärder som drabbar folkflertalet och allra mest de fattiga är ett väl beprövat och effektivt sätt att skapa missnöje. Och det är klart att varubristen och den nedgång i levnadsstandard som massvis av vanliga venezuelaner upplevt riskerar att få också en del tidigare hängivna anhängare av den bolivarianska revolutionen att tröttna.

Det internationellt gynnsamma läget kombinerat med den djupa ekonomiska krisen i Venezuela, som USA med vänner själva varit med att skapa, är en förklaring till att de just nu försöker sig på att åstadkomma en reaktionens revansch och störta Maduros regering i en statskupp.

Men de progressiva krafterna är fortsatt starka och många. Igår genomfördes också folkliga demonstrationer mot det USA-stödda kuppförsöket och till försvar för regeringen. Det finns många venezuelaner som fortsatt inser vilken katastrof det skulle vara för folkflertalet om Venezuela blir nästa land som under applåder från USA går i Brasiliens och Argentinas nyliberala fotspår.

Kraftmätningen fortsätter.