Hoppa till huvudinnehåll

USA-stött kuppförsök i Venezuela

USA:s president Donald Trump har erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas president efter gårdagens demonstration mot regeringen.

Juan Guaidó på ett protestmöte för oppositionen 11 januari.
Voice of America

Venezuelas folkvalda och legitima regering ser ut att ha lyckats stoppa det inledande skedet i USA:s försök till statskupp igår. Men det är från USA:s sida en väldig upptrappning av regimskiftesplanerna att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas president, efter att Guaidó på onsdagen utropat sig till president vid en demonstration mot regeringen.

President Maduro har svarat genom att bryta de diplomatiska relationerna med USA och har gett USA:s diplomater 72 timmar att lämna landet, vilket USA vägrar.

USA:s president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo har uppgett att ”alla alternativ finns på bordet”, vilket innebär en möjlig militär intervention eller understött inbördeskrig. Brasilien, där fascisten Bolsonaro nyss valts till president, och Colombia är troliga allierade i en möjlig militär utveckling som skulle vara katastrofal för Venezuelas folk.

I en parallell till den USA-stödda statskuppen i Chile 1973 har Donald Trump tidigare öppet kallat på Venezuelas militär att störta president Maduro, men Venezuelas försvarsminister har på Twitter försäkrat att de väpnade styrkorna står bakom regeringen.

Det senaste dygnets dramatiska utveckling följer på en video som Trumps vicepresident Mike Pence publicerade i tisdags, där han som representant för Vita huset öppet uppmanar Venezuelas högeropposition att störta Maduro. Maduro sa i ett tal att aldrig tidigare har en regeringsrepresentant öppet gjort en sådan uppmaning.

Venezuela har stöd av de progressiva regeringar som finns kvar i regionen efter palatskuppen mot Dilma Rousseff i Brasilien och de ”mjuka” kupperna mot Fernando Lugo i Paraguay och Manuel Zelaya i Honduras. Mexiko, med nyvalda vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador, Bolivia och Kuba har alla gett sitt stöd till Maduro och Venezuelas regering.

Se Telesurs video-klipp från demonstrationerna till stöd för president Nicolas Maduro nedan: