Hoppa till huvudinnehåll

Stor seger för de indiska bönderna

Premiärminister Narendra Modi har lovat dra tillbaka de lagar som bönderna kämpat mot i snart ett år.

De enorma strejkerna och demonstrationerna har fått Modi att backa, säger Ashok Dawale, ordförande i Indiens största bondefront AIKS.
AIKS

Efter ett år av enorma strejker, demonstrationer och blockader vann bönderna i Indien en historisk seger i fredags, när premiärminister Narendra Modi deklarerade att den senaste avregleringen av jordbruksproduktionen dras tillbaka.

Tillkännagivandet ledde till firande runtom i landet, samtidigt som fackliga och politiska ledare manade till fortsatt kamp till dess lagförslagen verkligen skrotas i parlamentet.

Kommunistpartiet CPIML skrev på Twitter att det är en stor seger, men att rörelsen kommer fortsätta tills de tre ”antibonde-lagarna” officiellt är upphävda i parlamentet, att ett minimigarantipris införs på spannmål och att fabricerade anklagelser mot ledare och medlemmar i olika bondeorganisationer dras tillbaka.

Den indiske marxistiske författaren Vijay Prashad gratulerade till segern på Facebook: ”BRAVO till de indiska bönderna. Det är första gången på sju år som Mannen med saffransskägget tvingades erkänna nederlag. Modi upphäver lagarna, inte för att han såg ljuset av deras anskrämlighet utan för att bönderna och arbetarklassen inte backade.”

Sitaram Yechury, generalsekreterare för ett annat av Indiens många och stora kommunistpartier, CPI(M), skickade en hälsning till ”våra bönder och deras modiga kamp”. Yechury skrev också att: ”Vi får inte glömma uppoffringen av de fler än 750 bönder som förlorat sina liv i den här kampen. De är våra martyrer.”

I en intervju i The Citizen påminner Ashok Dawale, som är ordförande i CPI:s (Indiens äldsta kommunistpartis) bondefront AIKS, om många fler dödsoffer än de som dött i det senaste årets kamp mot lagarna.

– Det är nu välkänt att över 400.000 bönder i Indien har pressats till att begå självmord på grund av skuldsättning de senaste 25 åren av nyliberal politik, från 1995 till 2020. Av dessa har omkring 10.000 bönder begått självmord bara under de senaste sju åren av Modis regim. Detta är ett betydande uttryck för jordbrukskrisen som plågat Indien, säger Ashok Dawale som också är en av ledarna i SKM, den koalition av fler än 40 bondefackförbund som gått i spetsen för böndernas kamp mot den ytterligare avregleringen.

Ashok Dawale lyfter också de mångmiljonhövdade generalstrejker som genomförts till stöd för bönderna som fundamentala för segern, liksom att lokala ledare för premiärminister Modis parti BJP varit så aktiva i repressionen mot bönderna att BJP riskerar stora bakslag i kommande delstatsval i bland annat Uttar Pradesh.

I oktober stod protesterande bönder och blockerade ett besök av vice delstatsministern i Uttar Pradesh, när tre bilar ur ministerns konvoj körde rakt in i folksamlingen och dödade fyra demonstranter och en journalist. Två av bilarna ägdes av Indiens inrikesminister Ajay Mishra, och Mishras son sågs köra en av dem. Han är nu häktad.

Ajay Mishras egen förare och två BJP-anställda lynchades av folksamlingen i samband med massakern.