Hoppa till huvudinnehåll

Stor valseger för socialistiska Mas i Bolivia

Vallokalsundersökningarna pekar mot en storseger för Mas i det bolivianska valet.

Mas kandidat Luis Arce blir Bolivias nästa president efter vad som ser ut att bli en jätteseger i valet.
MAS-ISPS

Mas kandidat Luis Arce blir president redan efter första valomgången, visar vallokalsundersökningarna. Med 53 procent av rösterna, över 20 procentenheter mer än högerkandidaten Carlos Mesa, ser det socialistiska Maspartiet också ut att få egen majoritet i både övre och undre kammaren i parlamentet.

I vallokalsundersökningarna är inte utlandsrösterna med. När de är räknade bör marginalen bli ännu större. Det bor hundratusentals bolivianer i Brasilien, Argentina och Chile, som till sin majoritet stödjer Mas. Det officiella valresultatet väntas presenteras på onsdag.

 

 

Precis som i alla tidigare val har opinionsundersökningarna inför valet underskattat Mas (Rörelsen för Socialism). Resultatet innebär en upprättelse efter förra årets anklagelser om valfusk, och Mas befäster sig som den starkaste politiska kraften i Bolivias historia.

Den sittande presidenten Jeanine Añez, som tillsattes efter kuppen, har gratulerat Mas presidentkandidater till vinsten i första valomgången. Hon ber segrarna att ”tänka på Bolivia och demokratin”.

– Vi tackar de sociala rörelserna, vilka vi svarar inför, sa Luis Arce i måndags morse svensk tid på en första presskonferens tillsammans med arbetarfackförbund, bondefacket, urinvånarorganisationer och sin vicepresident David Choquehuanca.

Luis Arce tackade folket och sa att Mas kommer bilda en regering för landets enande.

Gruvarbetarfackets ordförande sa i en kommentar på samma presskonferens att de är medvetna om att poliser och militärer i de lägre graderna bara följde order när de ställde sig bakom kuppregeringen.

Stora delar av gräsrötterna i de sociala rörelserna kräver rättvisa för de oförätter som skett under det gångna året. En ny lag klubbades nyligen igenom i parlamentet som innebär att personer med politiska uppdrag inte får lämna landet förrän tre månader efter att deras uppdrag avslutats. Så även om en demokratisk valseger återupprättat demokratin på pappret, återstår det att se hur delar av högern kommer att agera.

Polisen, militären och oligarkin vände sig emot Masregeringen för bara ett år sedan. Extremhögern och separatisterna runt Fernando Camacho fick majoritet i det folkrika Santa Cruz-departementet. De har under hela valrörelsen påpekat att de inte litar på valmyndigheterna. Kommer de acceptera att på nytt styras av ”indianer”?

Kommer kupphögern packa sina väskor eller stanna och slåss? Och kommer Mas att välja kompromiss eller konfrontation?

Valet var en viktig seger i striden om demokratins återinförande i Bolivia, men än är det inte över.