Hoppa till huvudinnehåll

Strejkande polska byggarbetare: ”Vi vill ha samma lön som våra danska kollegor”

Huvudentrén till FLC:s byggarbetsplats är blockerad av hundratals strejkande byggarbetare. De flesta kommer från Polen och Rumänien och finner sig inte i att jobba för 140 kronor i timmen när deras danska kollegor får 185 kronor i timmen.

De i huvudsak polska arbetarna har strejkat i tre dagar för att få samma lön som de danska byggarbetarna.
3F Lolland

Arbetet med Femern-förbindelsen i Rødbyhavn på Lolland står stilla. Strejkande byggnadsarbetare har blockerat huvudentrén till FLC:s byggarbetsplats sedan tisdagsmorgonen, så inget material kan levereras.

FLC har för närvarande 700-800 personer som arbetar med tunnelprojektet i hamnområdet.

Av dem uppskattar 3F Lolland att 400-450 av dem har lagt ner arbetet. Majoriteten kommer från Polen och Rumänien, men det finns även danska byggnadsarbetare på platsen.

Det är de utländska arbetarna som har inlett strejken.

– De är inte missnöjda med själva arbetet, utan med att de inte får samma timlön som sina danska kollegor, förklarar Bjarne Jensen, vice ordförande i 3F Lolland, för Arbejderen.

Enligt 3F Lolland är genomsnittslönen 191,20 danska kronor. Men de utländska byggarbetarna börjar på 165 kronor i timmen, och av dem dras 25 kronor för kost och logi, för att bo i närliggande FLC Village.

I april kom FLC och de fackliga företrädarna överens om en löneökning på 4,37 procent, som skulle gälla retroaktivt och betalas ut den 1 maj. De pengarna har fortfarande inte betalats ut, och det har bidragit till att utlösa strejken.

Mark- och betongarbetaren Krzysztof Glodowski förklarar för TV East att de strejkar eftersom priserna nyligen har stigit till följd av kriget i Ukraina.

Jess Hansen, arbetsmarknadschef på FLC, säger att konsortiet är redo att förhandla, men att de strejkandes krav på 25 kronor mer i timmen är för mycket. FLC kräver att arbetet normaliseras och att blockaden av huvudentrén upphör så att förnödenheter och andra hantverkare kan ta sig in på torget.

Strejken är i strid med kollektivavtalet, men trots upprepade uppmaningar från 3F Lolland vägrar de strejkande att återuppta arbetet.

– Det är väldigt ovanligt att utländska arbetare i Danmark lägger ner arbetet, säger Rasmus Pedersen, som är teamleader på Femern-insatsen för 3F Lolland.

Han är mycket förvånad över att de har kunnat samla så många, och även få med danskar i strejken.

Under hela tisdagen pågick det förhandlingar på torget, utan att parterna nådde fram till varandra. På onsdagen deltog 3F, fackliga företrädare från byggarbetsplatsen och FLC-konsortiet vid ett gemensamt möte på DA i Köpenhamn.

– Här var man överens om att strejken strider mot kollektivavtalet och inte överraskande fick de strejkande order om att gå till jobbet i eftermiddags klockan 17:30, då det är vaktbyte, förklarar Bjarne Jensen.

– Jag går själv ner och berättar om mötet, men man kan inte tvinga en häst till tråget.

FLC är ett av två konsortium som har till uppgift att bygga den 18 kilometer långa tunneln mellan Rødbyhavn och Puttgarden.

FLC består av företag från Frankrike, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Danmark.

Artikeln är översatt och först publicerad i danska Arbejderen, på arbejderen.dk.