Hoppa till huvudinnehåll

Strejkledaren vann över diktatorsdottern!

Vänsterkandidaten Pedro Castillo har utropat sig till segrare i presidentvalet i Peru.

Socialisten Pedro Castillo från partiet Peru Libre (Fritt Peru) vann det jämna presidentvalet mot den korruptionsanklagade högerkandidaten Keiko Fujimori.

Läraren, strejkledaren och vänsterkandidaten Pedro Castillo blir Perus nästa president. Det står klart efter en riktig rysare i den andra valomgången, även om valmyndigheten ännu inte presenterat ett färdigt resultat.

Högerkandidaten Keiko Fujimori, dotter till den tidigare diktatorn Alberto Fujimori, ledde länge på rösterna från Lima och storstadsområdena, som snabbt var färdigräknade. Men i takt med att rösterna från mer avlägsna trakter räknades knappade Castillo sakta men säkert in, och med 99,4 procent av rösterna räknade leder Castillo med 50,24 procent mot 49,76 för Fujimori.

Keiko Fujimori kom redan på tisdagen med anklagelser om valfusk utan att presentera några bevis. Den peruanska valmyndigheten har hittills gått emot hennes påståenden som grundlösa.

När Pedro Castillo anlände till Lima och talade till sina anhängare från lärarfackets hus uppmanade han valmyndigheten att respektera demokratin. Han underströk också att resultatet är en seger för de bortglömda fattiga på landsbygden, för det ”osynliga Peru”.

– Det här är varken min eller Peru Libres seger, det är folkets seger. Folket som har stått emot och kämpat genom sekler för ett verkligt och ärligt alternativ till förändring.

Det var på utlandsrösterna som Fujimori hade kunnat gå om Castillo på nytt. Castillo har fått 170.000 fler röster än Fujimori i Peru, medan Fujimori fått 88.000 fler utlandsröster än Castillo. Men med 90 procent av utlandsrösterna räknade kommer Fujimori inte kunna gå om på de återstående.

Det är en historisk seger, men mycket arbete återstår för Castillo och den peruanska vänstern. Med ett så jämnt valresultat, Fujimoris anklagelser om valfusk och en högermajoritet i parlamentet väntar fortsatt svåra politiska strider i det alltmer polariserade Peru.