Hoppa till huvudinnehåll
Av

Egypten: Kvinnor mot slavsystemet

Nawal el-Saadawi är en av hundratusentals personer som under flera dagar ockuperade Tahrirtorget i Egyptens huvudstad Kairo. Vi ställer tre frågor till kvinnokämpen om revolutionens roll och betydelse för de egyptiska kvinnorna.


Trots sina 79 år har denna lidelsefulla, internationellt erkända egyptiska författare inte velat gå miste om detta möte med historien. Under revolutionen i Egypten kunde man se henne på Tahrir-torget i Kairo.

• Hur omfattande var det kvinnliga deltagandet i den egyptiska revolutionen?

– De egyptiska kvinnorna deltog i stort antal i den stora egyptiska revolutionen den 25 januari. Det var kvinnor i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Några av offren var också kvinnor. Några blev dödade, andra arresterades av polisen.

– I det avseendet var det ingen skillnad gentemot männen. Med revolutionen försvann alla skillnader mellan män och kvinnor, och alla enades, oberoende av religion, kön, samhällsklass och andra skillnader som påtvingats oss av det rasistiska, militaristiska, patriarkala, kapitalistiska slavsystemet, både lokalt och globalt.

• Kan du berätta om ert arbete med att återskapa ett kvinnoförbund?

– Sedan ledaren för det korrumperade förtryckarsystemet fallit [Hosni Mubarak], har vi egyptiska kvinnor tagit itu med att rekonstruera det Egyptiska kvinnoförbundet. Under Mubaraks och hans hustrus regim var förbundet förbjudet under flera perioder.

– De senaste dagarna har ett mycket stort antal kvinnor – och män – som deltagit i revolutionen, anslutit sig till vårt förbund.

• Det här är inte den första revolution som du deltar i…

– Jag var inte ens tio år och jag gick på lågstadiet, när jag deltog i protester mot inhemska och utländska förtryckare. Det började med motståndet mot den engelska kolonialismen. Sedan kom Farouks regim. Jag deltog i kampen mot den amerikanska nykolonialismen och jag var motståndare till Saadats och Mubaraks regimer.

– Det avgörande ögonblicket i den nuvarande revolutionen kom när vi hade besegrat Mubaraks gäng som invaderade Tahrir-torget med sina kameler och hästar. Många dödades vid dessa attacker. Men vi lyckades tillfångata ett stort antal av dessa män, och deras identitetspapper visade att de var civilklädda poliser.

– Denna första seger, den 2 februari, ledde till den andra segern och Mubaraks fall den 11 februari.

Riet Dhont
Tidigare publicerad i belgiska Solidaire
Översättning från franska: Bertil Olsson
Fakta

Egypten: Kvinnor mot slavsystemet

<h6>Nawal el-Saadawi</h6>

<ul>
<li>Född 1931 i Egypten. </li>
<li>Har varit yrkesverksam som läkare men är främst känd som författare och kvinnokämpe. Avskedades från sin chefspost på hälsoministeriet efter att ha skrivit boken Kvinnan och könslivet.</li>
<li>Fängslades tillsammans med en rad andra kritiker av fredsfördraget med Israel av president Anwar Saadat 1981. När Saadat mördades några månader senare frigavs hon.</li>
<li>Flera av hennes böcker är utgivna på svenska. Den senaste är ”Den stulna romanen” 2010.</li>
</ul>