Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bluffen om trängselskatten

Trängselskatten är en het fråga inför valet i Göteborg, inte minst genom den folkomröstning om skattens vara eller inte vara som äger rum samtidigt.


Folkomröstningen riggas för önskat resultat. Det ryggdunkande etablissemanget i Göteborg har totat ihop en valsedel som mest liknar ett flygblad för den egna politiken, där man har fräckheten att påstå att ett nej till trängselskatt också är ett nej till utbyggd kollektivtrafik och till en ny bro över Göta älv. Det är demokratisk överloppsgärning av sällan skådat slag.

Vad handlar då trängselskatten om? Jo, om en skatteväxling. Efter åtta år av moderata skattesänkningar har staten inte pengar till att finansiera sina egna utgifter, som utbyggnad och underhåll av statliga vägar och järnvägar. I det läget kräver den skattesänkande regeringen Reinfeldt att Göteborg skall delfinansiera statliga investeringar genom att tillåta staten att ta ut en särskild punktskatt bara i Göteborg, riktad mot biltrafiken. Det är denna särskilda punktskatt som vilseledande kallas trängselskatt.

Det handlar alltså om en skatteväxling, där högerns skattesänkningar på i storleksordningen 150 miljarder kronor om året till delar ersätts med en skatt för människor som bor eller arbetar i Göteborg och som i dessa roller har behov av att köra bil. Göteborg har begåvats med en alldeles egen statlig skatt.

Skatteväxlingen kan med fördel konkretiseras genom tillspetsning. Enligt följande.

2007 avskaffade regeringen Reinfeldt förmögenhetsskatten, som året innan inbringade 6 miljarder kronor. I år hade förmögenhetsskatten inbringat skatteinkomster på lite drygt 9 miljarder kronor, om den funnits kvar i oförändrat skick. I Storgöteborg bor en knapp tiondel av Sveriges befolkning. Det innebär att de förmögna i Storgöteborg i år skulle ha betalt 900 miljoner kronor i förmögenhetsskatt. Det är nästan exakt lika mycket som trängselskatten beräknas dra in.

Detta är trängselskattens fulaste tryne. Regeringen Reinfeldt har välvilligt skänkt 900 miljoner kronor till herrskapen i Örgryte, Långedrag och Hovås och kompenserar nu det skattebortfallet med en punktskatt för bilberoende arbetare i Backa, Frölunda och Angered.

Att herrskapen sedan far igenom betalstationerna i tjänstebilar och sina vanor trogna smiter också från trängselskatten gör inte trynet vackrare.

Till denna orättvisa skatteväxling, riktad direkt mot arbetare i och kring Göteborg, har kommunfullmäktige i Göteborg sagt ja och den försvaras med näbbar och klor av den rödgröna majoriteten, trots att de rödgröna i andra sammanhang ojar sig halvt fördärvade över högerns skattesänkningar. De rödgröna, inkluderande Vänsterpartiet, täcker upp för högerns destruktiva och klassorättvisa skattesänkningspolitik.

De rödgröna försvarar sig med, att utan trängselskatten hade det inte blivit några statliga väg- och järnvägsinvesteringar i Göteborg. Det är att vika sig för utpressning. Det enda rimliga hade varit att kräva att staten skall stå för statens åtaganden. Punkt slut. En regering som idkar utpressning skall fällas, inte fjäskas för.

Men istället för att ta strid mot högerns orättvisa och rent destruktiva skattesänkningspolitik, så lägger sig de rödgröna på rygg och låter firma Reinfeldt & Borg ta ut extraskatt bara i Göteborg. S, V och MP i Göteborg har tagit tjänst som indrivare av högerns mest orättvisa skatt.

Göteborg behöver definitivt en ordentlig upprustning av både järnvägen och det statliga vägnätet, inkluderande en pendeltågsstation under jord (vilket inte kräver att halva staden grävs upp, som i det vanvettiga Västlänksprojektet). Det behövs ytterligare förbindelser över och under Göta Älv och en utbyggnad av den sedan länge eftersatta kollektivtrafiken. Göteborg skulle absolut må bra av mindre biltrafik i city.

Kommunistiska Partiet är för ordentliga satsningar på kollektivtrafik och infrastruktur. Men vi är mot statlig utpressning och klassorättvisa skatter. Därför säger vi nej till trängselskatten.
Ulf Nilsson

Förstakandidat för Kommunistiska Partiet i kommunvalet i Göteborg
Fakta

Bluffen om trängselskatten

  • En förkortad version av denna artikel publicerades i Göteborgs-Tidningen 25 augusti.