”Låga löner drabbar alla”
– Vi som jobbar måste sparka uppåt, mot de som utnyttjar utländska arbetare för låga löner, säger byggnadsarbetaren Tommy Strömbäck.
I månadsskiftet augusti/september öppnar ett sextiotal nya butiker i Täby centrum. Med mindre än två veckor till invigning är omkring fyrahundra byggnadsarbetare fullt sysselsatta med att hinna färdigt i utsatt tid.
– Det är väldigt stressigt nu. Jag vaknar på nätterna och tänker på jobbet, säger Tommy Strömbäck, en av alla de som jobbar på den stora byggarbetsplatsen.
Vi har stämt träff med Tommy Strömbäck utanför McDonalds inne i det stora köpcentrumet, som redan i nuläget rymmer butiker och restauranger i överflöd. Täby Centrum invigdes 1968, och sedan dess har här renoverats och byggts till i omgångar. Det bygge som nu pågår beräknas vara helt färdigt 2015, men fram till dess ska nya butiker invigas i omgångar.
Tommy Strömbäck jobbar numera som arbetsledare, men hans fackförbundstillhörighet är fortfarande Byggnads.
– Det är alltid kul att vara med och se hur ett bygge tar form, att vara med och bygga upp något. Samtidigt kan jag känna att det finns viktigare saker att bygga än köpcentrum, till exempel bostäder. Det här bygget kostar fyra miljarder kronor, det är pengar som kunde användas till bättre saker.
Täby Centrum är just nu en av de större byggarbetsplatserna i Stockholmsområdet. Tommy Strömbäck uppskattar att ett tjugotal firmor för tillfället är verksamma på arbetsplatsen, och flera av dem kommer ifrån eller anlitar arbetskraft från andra EU-länder.
– Jag vet inte hur många det handlar om totalt, men en stor andel av de som jobbar här kommer från andra länder. Det är underentreprenörssystem som gäller, det handlar bara om att pressa kostnaderna så mycket som möjligt.
Som så många andra upprörs Tommy Strömbäck över hur utländska arbetare utnyttjas till löner som för svenska arbetare framstår som rena slavlöner.
– När man läser om de polska arbetarna i Råcksta som jobbat för trettiofem kronor i timmen så känner man sig överkörd och värdelös även som svensk arbetare. Det här syftar ju bara till att vi också ska tvingas till lika låga löner.
På bygget i Täby Centrum har ännu inga fall av uppenbar lönedumpning eller andra missförhållanden för de utländska arbetarna uppmärksammats, men Tommy Strömbäck är övertygad om att det förekommer.
– Frågar man de utländska arbetarna vad de har för löner så får man inget svar. Men det är lätt att räkna ut att det inte går ihop med avtalsenliga löner. Det är en lön på papperet och en annan som gäller i verkligheten.
Själv är Tommy Strömbäck anställd av ett österrikiskt företag, som i en offentlig upphandling tagit hem anbud på en del av bygget. Firman har rekryterat ett antal svenskar, främst arbetsledning, men anlitar i huvudsak arbetare ifrån Polen.
• Hur påverkas arbetsplatsen när man vet att det inte gäller lika löner och villkor för alla arbetare?
– Man tappar sugen. Det händer inget med våra löner, och arbetsmiljön och säkerheten har blivit sämre.
– På det här bygget håller vi hårt på säkerheten och de regler som finns. Men det pågår en farlig utveckling inom hela byggbranschen. Inarbetade system som fungerat bra är på väg att monteras ner.
Tommy Strömbäck oroas inte bara av att lönerna pressas neråt av konkurrensen från utstationerade arbetare. Han menar också att det skapar motsättningar arbetare emellan som innebär en grogrund för främlingsfientliga strömningar.
– Det är inte rasism att bli upprörd över att utländska arbetare utnyttjas till sämre villkor. Men jag är rädd att det finns ett växande missnöje som riskerar att slå åt fel håll. Jag menar att vi som jobbar måste sparka uppåt, mot de som anlitar utländska arbetare för låga löner.
– Det handlar bara om att tjäna pengar. Byggindustrierna har väl aldrig redovisat så höga vinster som nu.
Hela Täby centrum präglas av det pågående bygget. Vi kommer hit vid lunchtid, och vid vartenda matställe i Täby centrum ser vi byggnadsarbetare som sitter och äter. När vi sätter oss på en av lunchrestaurangerna så hälsar Tommy Strömbäck vant på några kollegor vid ett av borden och byter några ord om eftermiddagens arbete.
Medan vi väntar på maten går samtalet över till att handla om fackets arbete för att avtalsenliga villkor ska gälla för alla arbetare, oavsett nationalitet.
– Det är bra att Byggnads driver de här frågorna, men jag skulle vilja att de agerade hårdare. Facket måste återfå förtroendet bland jobbarna. Nu består det av välavlönade ombudsmän som lever i en helt annan verklighet än oss.
Tommy Strömbäck berättar att representanter från Byggnads nyligen varit på bygget i Täby Centrum och försökt få klarhet i vilka villkor som gäller för de utländska arbetarna. Men överlag tycker han att facket är för osynligt ute på byggena.
– Men jag förstår att det inte är lätt för facket att kontrollera vilka löner och villkor som gäller för de utländska arbetarna. Det är stor omsättning på personal, det kommer hela tiden nya lass med arbetare från Polen.
Vårt samtal har kretsat kring en förändrad byggbransch, om låglönekonkurrens och om arbetare som utnyttjas för att företagen ska kunna öka sina vinster. Men Tommy Strömbäck ser situationen i relation till samhällsutvecklingen i stort.
– Det känns som att utvecklingen går bakåt istället för framåt. Det byggs köpcentrum som aldrig förr, men vi som jobbar ska sänka våra löner. Hur ska man då kunna konsumera allt som produceras? Ekvationen går inte ihop, avslutar Tommy Strömbäck.