Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sjukhusstädarna säger ifrån

Häromveckan uppmärksammades den usla städningen på Danderyds sjukhus i Stockholm efter det att läkaren och patienten Björn Bragée slagit larm i både tv och rikspressen. Från övriga delar av landet har rapporterats om liknande problem. Men vad beror dessa på? Proletären besökte några städare på Huddinge sjukhus i södra Stockholm för att höra om deras syn på saken.



Besöket visade tydligt på
skillnaden mellan offentlig och privat städning. Huddinge sjukhus ingår sedan något decennium i den större administrativa enheten Karolinska universitetssjukhuset. Städningen bedrevs ursprungligen i landstingets egen regi. Liksom på många andra sjukhus lades den på nittiotalet ut på entreprenad. Olika privata vårdföretag som ISS och NCA har med åren växlat om varandra.

Några av avdelningarna på Hjärtkliniken valde istället att anställa sina städare direkt tillsammans vaktmästare och försörjningstekniker. Under namnet Vårdnära tjänster arbetar dessa vidare med landstinget som arbetsgivare om än i en annan organisation. Vi möter dem i fikarummet på Försörjningsstation M80.

– Vi är åtta till nio stycken som arbetar tillsammans mot fyra vårdavdelningar, säger Sergon Hamo som jobbat på sjukhuset sedan 1986. Arbetet består i städning, utkörning av mat, sophämtning, leverans av varor och tvätt. Det händer att vi får köra iväg med lik som ska till obduktion.

”Vi känner varandra”
Arbetsuppgifterna är organiserade i morgon- och eftermiddagspass. De flesta kliver på klockan sex på morgonen. Ytterligare några kommer vid två på eftermiddagen. I jobbet ingår också att jobba en helg varje månad.

– Vi trivs mycket bra, fortsätter Jeanette som varit på Huddinge nästan lika länge som Sergon Hamo. Vi och vårdpersonalen känner varandra. Är det något som inte fungerar kan vi pratas vid och komma överens. Vi hinner göra det vi ska.

Både Sergon Hamo och Jeanette har haft olika arbetsgivare under åren på sjukhuset trots att städjobbet har varit detsamma. Vårdnära tjänster tvingas leva inom samma snäva budgetramar som övrig verksamhet men bygger på förtroende mellan olika personalkategorier. Projektet har fungerat så bra att det fick Karolinapriset 2006.

Vårdnära tjänster är ett undantag. Företaget ISS tog över merparten av städningen på Huddinge sjukhus från den första oktober i år. Samma företag hade ansvar för städningen under en tidigare anbudsperiod för flera år sedan men förlorade då kontraktet. Istället tog ett annat städföretag, NCA, över.

– ISS fick kritik över hur de behandlade folk redan på den tiden, säger Nit. Både de som städade och sjukvårdspersonalen såg verkligheten och klagade.

Ökad arbetsbelastning
Mönstret tycks gå igen även denna gång. ISS är ett internationellt företag med över 440000 anställda i 50 länder. 12000 av dessa finns i Sverige. Med det nya kontraktet tog företaget med sig nya städare.

– De flesta ur den gamla personalstyrkan fick sluta då ISS tog över, säger José Ramirez som nästa år fyller 30 år som anställd på Huddinge sjukhus. Många hade jobbat här i 20 år, först för landstinget, sen för ISS, sen för NCA. Nu kastades de ut i arbetslöshet och ovisshet.

Ett av skälen till att ISS tog hem det senaste anbudsförfarandet var att företaget la sig fem miljoner lägre än övriga konkurrenter. José Ramirez menar att detta visar sig som ökad arbetsbelastning på städarna.

– Hög stress, de hinner inte jobba. Städområdena har blivit större och städarna får sex istället för åtta timmar på sig. Det är klart att detta innebär mer och intensivare jobb. Facket borde ta tag i det här. Men det finns många arbetslösa utanför. Folk blir rädda.

Det är svårt att få någon av ISS-städarna att uttala sig direkt. De undviker att svara på frågor då de hör att vi kommer från en tidning. Men Nit berättar om sina tidigare erfarenheter av företaget.

– Jag har jobbat hos ISS i åtta år. Först på Råcksta sjukhus, sen på Karolinska i Solna. Det är klart att folk är rädda. Många är utlänningar, kan inte språket och saknar utbildning. Men alla behöver jobba för att ha råd att betala hyra och alla räkningar.

Hon var inte nöjd med företagets sätt att organisera och leda arbetet. Till slut fick hon nog.

– De ansvariga på ISS sitter vid datorerna och räknar kvadratmeter. De ser inte vad som verkligen behöver göras. Det går inte att städa en toalett på en minut. På ett sjukhus är det viktigt med hygienen. Jag blev förbannad och sa:

– Ta nycklarna! Ni kan städa själva för fan!

José Ramirez kommer ursprungligen från Dominikanska republiken. På 70-talet var han i Chile vid tiden för kuppen. Han gör följande analys av situationen:

– Det är ett resultat av borgerlig politik att lägga ut verksamheter på entreprenad. Det har pågått i många år men ingen har sagt något. Det är den nyliberala ideologin. De betalar ut miljarder till bankerna. Då finns det plötsligt pengar. Men inte till arbetarna, trots att arbetslösheten växer.

Offentligt eller privat?
På vägen ut möter vi Maria Strand, undersköterska sedan nitton år varav tolv på Huddinge sjukhus.
– Jag tycker om min arbetsplats. Här trivs jag. Men städningen fungerar sämre med det nya företaget.
Det har vi redan märkt efter några veckor.

Offentlig eller privat? De anställda borde veta bäst. Samtidigt med kritiken mot städningen på Danderyd väckte folkpartiets landstingspolitiker frågan om privatisering av hela sjukhuset. Det verkar knappast vara den rätta medicinen.

JOHAN WIMAN                                                                                                          
Proletären 49, 2008