Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Låt dig inte luras om Israel och Hizbollah

Israels massakrer i Libanon är lika urskillningslösa och orättfärdiga som i Gaza. Och massmedia ger en lika snedvriden bild av vad som händer som under de första månaderna av Gazakriget.


Är du en av dem som fått upp ögonen för Israels folkmord i Gaza, men tycker det är svårare att förstå vad det är som händer i Libanon? Det är inte så konstigt, då massmedia återigen gör sitt bästa för att missleda uppmärksamheten och rättfärdiga Israels brott.

Efter snart ett år av brutala attacker mot det belägrade Gaza, där fler än 41.000 palestinier dödats av Israel – de allra flesta kvinnor och barn – har det blivit omöjligt i bland annat SVT att helt blunda för den kritik Israel får för sin krigföring mot det palestinska folket.

Och det är få som idag tror på att Israels svältpolitik och bomber bara handlar om att hämnas på Hamas, som den 7 oktober förra året genomförde en motståndsattack på ockupationsmakten Israel där omkring tusen personer dödades på båda sidor.

Men vad gäller det utpekade målet för Israels terrorattacker och bombningar i Libanon, shiamilisen Hizbollah – som också är ett politiskt parti med stort folkligt stöd – är den allmänna kunskapen fortfarande lägre. Det utnyttjar bland annat vår statliga television som ger en lika snedvriden bild till Israels fördel som under de första månaderna av Gazakriget.

I SVT:s Agenda i söndags beskrev till exempel ankaret Katia Elliot bakgrunden till den eskalerade situationen såhär:

– Det var efter Hamas terrorattentat den 7 oktober som Hizbollah började skjuta raketer mot Israel för att visa sitt stöd för Hamas i Gaza. Attacker som Israel besvarat.

En mer korrekt beskrivning är att Hizbollah den 8 oktober sköt raketer mot Sheebagårdarna – ett område i sydöstra Libanon som är en del av Golanhöjderna som Israel annekterade 1981, efter att ha ockuperat det i sexdagarskriget 1967 (när också Gaza och Västbanken ockuperades). En annektering av syriskt och libanesiskt territorium som bara erkänns av USA.

Hizbollahs uttalande i samband med raketattackerna den 8 oktober mot tre militärbaser i Sheebagårdarna nämnde inte heller Hamas, utan det är i solidaritet med hela det palestinska folket som Hizbollah sedan dess fortsatt att lågintensivt skjuta raketer mot militära mål i Israel.

Hizbollah har också hela tiden sagt att om bara Israels krig mot Gaza upphör så slutar organisationen också att skjuta raketer. Raketer som gjort att Israel evakuerat omkring 60.000 personer från norra Israel, medan omkring 100.000 libaneser flytt från södra Libanon och Israels urskillningslösa terrorbombningar.

Hizbollah är inte heller något väsensskilt från staten Libanon, som det påstås när Emma Bouvin skriver i DN att ”Hizbollah håller Libanon gisslan”. Hizbollah har en utbredd social verksamhet med skolor och sjukhus, och har på många sätt hållit Libanon hjälpligt på fötter efter att ha försvarat landet mot Israel i kriget 2006.

Igår måndag dödade Israel fler än 500 personer i Libanon, varav många civila, i urskillningslösa attacker likt folkmordet i Gaza.

Det är samma USA-backade blodtörstiga ockupationsmakt som slaktar kvinnor och barn på löpande band i Gaza. Och det är varken Hamas eller Hizbollah som vill ha kriget, de vägrar bara ge upp motståndet mot Netanyahus terrorregim om inte Israel backar.

Låt dig inte luras av massmedia om vad det är som händer och vilka de skyldiga är.

Foto: Paul Keller/Montage: Proletären