Hoppa till huvudinnehåll
Av

Grattis Guld-Pia!

Pia Sundhage, fotbollstränaren med hjärtat till vänster, är hemma i Sverige på semester när Proletären når henne för ett samtal om OS, USA, valfrihet och Vita Huset.


Den numera legendariska fotbolls- profilen Pia Sundhage förde USA:s damlandslag till ytterligare ett OS-guld i Peking i år. Efter mållöst i fulltid kunde USA göra mål fem minuter in i förlängningen, och segra över motståndarna Brasilien.

• Grattis till OS-guldet!
– Tack så mycket! Det var otroligt stort och fantastiskt, på samma gång.

Efter OS har Pia Sundhage hamnat i blickfånget i svensk media, för hennes beslut att inte besöka Vita Huset, något som också är värt att gratulera henne för. Proletären skrev också om det i nummer 36.

• Grattis också till dit val att inte åka till Vita Huset.
– Ja, tack, skrattar Pia Sundhage. Det sa jag direkt när vi fick inbjudan att det har jag ingen lust med. Har jag ett val om jag ska gå åt vänster eller höger så väljer jag åt vänster, förklarar Pia Sundhage och utvecklar:

– Jag vill bli omnämnd i samband med tränaruppdraget för USA:s damlandslag. Det är det jag vill bli sammankopplad med, inte med Vita huset, oavsett vilken president som sitter där. Jag skulle nog inte gå till kungen i Sverige heller.

– Det går inte att undvika att sport och politik hör ihop. Det är självklart att det är så, konstaterar Pia Sundhage.

Pratas politik
Hon vet ännu inte hur reaktionerna har blivit på hennes val att stanna hemma från Vita Huset, men berättar att det pratas en hel del politik i omklädningsrummet. Speciellt inför ett stundande presidentval.

– Det diskuteras mycket bland folk, och även bland spelarna. Men jag tycker det handlar för mycket om person, om kandidaternas personliga egenskaper.

– Jag har försökt fråga om vilka sakfrågor de står för och vad som skiljer dem åt, men får inte mycket till svar. De jag pratat med uppfattar att det finns en skillnad i synen på kriget i Irak, där Barack Obama skulle vara mer kritisk, säger Pia Sundhage.

Fotbollsspelarna i USA:s damlandslag kommer till stor del från medelklassen, där en förutsättning för att lyckas är ett stort stöd hemifrån och chansen att ha fått ett stipendium från sin skola.

– De jag träffar mest tillhör en privilegierad grupp, det måste man vara medveten om. Men ändå märker jag ju en stor skillnad mellan rik och fattig, där de mer fattiga tvingas ha flera arbeten för att kunna överleva.

– Diskussionerna med tjejerna är jättespännande och rör allt från Bushs miljöpolitik och huruvida man ska borra mer olja, till skillnaderna på synen på homosexualitet i olika amerikanska delstater. Vissa lyssnar mer på vad jag har att säga, medan andra är ointresserade, säger Pia Sundhage.

• Upplever du några likheter med Sverige?
– Framförallt märker jag att Sverige är mycket influerat av USA vad det gäller vad som visas på TV. Jag blir störd av alla tävlingar där det ska tävlas i allt på TV, precis som här. Dessutom har jag tänkt på hur mycket tid tjejerna i laget spenderar på att titta på film och ha koll på skådespelarnas liv och vad de har för sig.

Betonar kollektivet
Samtalet går över till fotboll och vilken fotbollsfilosofi Pia Sundhage praktiserar som tränare. Det visar sig att även på fotbollsplanen är en betoning av det kollektiva viktigt.

– Det är framförallt laget som vinner varje match. Att vi som lag lyckades hantera en förlust är helt avgörande. Vi pratade mycket om hur mycket bättre vi blev, och det hela handlar om att gilla läget, och hur man kan vända saker och ting till något positivt, förklarar Pia Sundhage.

– Jag har en filosofi som går ut på att jag nämner alltid spelare i par eller tre tillsammans.  Jag pratar hela tiden om laget, och att vi är beroende av varandra. Vi fokuserar på det vi kan göra tillsammans.

Utvecklas i rasande fart
Pia Sundhage menar att damfotbollen utvecklas i en rasande fart just nu. Alla lag blir bättre, och att avståndet mellan det bästa och sämsta laget inte är så stort

– Det fanns många lag i OS som imponerade på mig, Japan till exempel. Alla lag är mycket välorganiserade, i framförallt försvarsspelet. Ja, allt blir lite bättre, allt går lite fortare helt enkelt.
– Vi har de senaste åren sett extremt duktiga spelare, som Marta, och det krävs av lag hon möter att de presterar på topp, säger Pia Sundhage.

• Vad behöver bli bättre fotbollsmässigt?
– Det som fortfarande ligger efter är anfallsdelen som måste förbättras. Det gäller att hitta rytm och ta avslut vid rätt tillfälle. Det är alldeles för mycket chanstagande för min smak.

– Många lag och spelare har för bråttom när vi kommer till straffområdet, svarar Pia Sundhage.

• Vad krävs i frågan om resurser för att damfotbollen ska gå framåt?
– En stor skillnad på herr- och damfotboll är att herrarna är heltidsanställda, medan de flesta i till exempel damallsvenskan har arbeten vid sidan av fotbollen. Det ger helt olika förutsättningar för att satsa på sin sport, säger Pia Sundhage och fortsätter:

– Nu håller det på att skapas flera ligor runt om i världen, vilket måste fortsätta. Den enskilda spelaren måste få chans att spela bra matcher med bra kvalité, då blir det bättre fotboll. FIFA har också tagit beslutet att inrätta ett VM för U17, vilket kommer att göra att fler länder satsa på ungdomsverksamhet på damsidor. Det tror jag kommer att betyda mycket.

• Hur tycker du synen på damfotboll har förändrats?
– Det är klart den har förändrats till det bättre, det måste man säga. Men det finns fortfarande människor som tycker att herrfotbollen är normen. Jag stöter på inställningen att det är kul att tjejerna håller på med fotboll, men det är inte lika viktigt som herrarna.

Ofta sägs det att damfotbollen har ett sämre underhållningsvärde än herrfotbollen, något som Pia Sundhage inte alls håller med om.
– Tittar du på förlängningen Sverige-Tyskland, eller mellan USA-Brasilien så har de matcherna ett mycket stort underhållningsvärde, säger hon.

– Det handlar om ett könsperspektiv. När man pratar om vad som är värt och viktigt i samhället så är det mannen som är norm. Det är som samhället i stort, konstaterar Pia Sundhage.

Ett tränarjobb för ett av världens största landslag är ett krävande arbete, speciellt inför en så stor turnering som OS. Pia Sundhage berättar att det är svårt att hänga med i den svenska politiska debatten men försöker göra det så gott som möjligt.

Privatiseringar upprör
– Jag upprörs av hur politikerna hanterar skolan och vården, där det blir mer och mer privatiserat. Allt detta började redan innan borgarna vann valet. Det pratas hela tiden om valfrihet, men jag känner ingen valfrihet inför alla privatiseringar av offentlig sektor. Tvärtom tror jag bara det blir mer stress och osäkerhet.

– Varför ska inte en verksamhet som människor behöver, exempelvis el, skola eller vård skötas av samhället, frågar sig Pia Sundhage.

• Till sist, vad är dina planer framöver?
– Jag ska stanna fyra år till i USA, men sedan blir det nog Sverige och ett tränarjobb där, som det känns idag. Borta bra, men hemma bäst, avslutar Pia Sundhage.

PÄR JOHANSSON, Proletären nr 37, 2008