Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kräver norska soldater ut ur Afghanistan!

Turid Thomassen är ordförande för norska partiet Rødt som bildades i mars 2007 efter en sammanslagning av RV (Rød Valgallianse) och AKP (Arbeidernes Kommunistparti).


Inom RV är Turid Thomassen den första kvinnliga ordföranden på 30 år och hon tycker att det är viktigt att ha ett kvinnofokus i politiken.

– Kvinnor har fortfarande en dubbel arbetsdag och det är svårare för oss att ta politiska uppdrag.

Själv har Turid Thomassen en bakgrund i kommunpolitiken och i det fackliga arbetet. Hon tycker att diskussionerna på Kommunistiska Partiets kongress är lärorika och att alla som ställer sig i talarstolen har poänger.

– Men jag är inte lika imponerad av antalet kvinnor. Hittills har det varit tre kvinnor i talarstolen och trettio män. Kvinnornas röster måste fram, jag hör ju i pauserna att kvinnorna pratar politik.

– Vi är så vana vid att det är män som talar i offentligheten att tröskeln för oss kvinnor är högre. Men vi måste göra det själva.

Vi pratar om de viktigaste frågorna för Rødt i Norge just nu och Turid Thomassen nämner sjukpensionen och hur de små sjukhusen hotas av nedläggning.

– I Norge är resorna långa och kompliceras av väder och vind. Därför är det viktigt med lokalsjukhus.

I år hålls den norska motsvarigheten till kommunval och Turid Thomassen lyfter fram lokala frågor som äldreomsorg och att kommunerna borde agera mer klimatsmart med elbilar i hemsjukvården och solenergi i nybyggen.

En annan hjärtefråga är det internationella arbetet och kravet på att de norska soldaterna ska lämna Afghanistan.

– Antiimperialismen är en av huvudpelarna i vår politik. Vi märker att frågorna engagerar folk och vi viker inte från vår ståndpunkt. USA ska inte tillåtas plundra fattiga länder på naturresurser.
Turid Thomassen lyfter också fram Rødts samarbete med de norska folkrörelserna, något som hon tycker skiljer Rødt från Kommunistiska Partiet i Sverige.

– Utan RV:s och AKP:s inflytande i folkrörelserna hade vi inte haft den välfärd vi har idag och vi hade inte heller stått utanför EU.