Hoppa till huvudinnehåll
Av
Förbundsordförande, RKU

Krönika: De kallar oss alarmister

Greta Thunbergs kritiker borde släppa tangentbordet och komma med i klimatrörelsen.


De kallar oss klimatalarmister och vår rörelse för väckelserörelse eller kult. Unga som ger sig ut på gatorna för klimatet ska skämmas för att Greta Thunberg upprör företagen och politikerna.

Greta Thunberg protester har pågått i snart ett och ett halvt år och antalet unga som deltar växer för varje fredag. Greta Thunberg har blivit en symbol för en rörelse som innan henne inte iddes ens sträcka sig efter plakaten eller banderollerna.

De flesta som deltar är unga, men även vuxna som fått nog av flatheten från världens politiker deltar i protesterna. I början av hösten uppmanade Greta Thunberg de stora fackliga centralorganisationerna att delta i klimatstrejken, att alltså ta ut sina medlemmar i strejk för klimatets skull. Detta möttes såklart inte av stort intresse på toppen, men även bland fackliga gräsrötter höjs rösterna för att inget görs för klimatet.

Rörelsen har som sig bör sina kritiker bland de som inte vill tro att klimatet är på väg mot kollaps. Kritiken gör sig tillkänna genom att vi får veta att vi deltar i en kult centrerad kring Greta Thunberg, att hon blir större än rörelsens mål. En annan vinkling är att vi som deltar i klimatprotesterna är alarmister, att vi överdriver konsekvenserna och borde gå hem och lugna ner oss.

De som kritiserar klimatrörelsen utifrån dessa premisser agerar nyttiga idioter åt de företag som fortsatt pumpar upp olja, bryter kol och hugger ner regnskog. De flesta av dessa kritiker är helt vanliga människor, som istället borde släppa tangentbordet och ansluta sig till protesterna!

De gör sig själva, och hela världen, en björntjänst när de inte plockar upp kampen tillsammans med oss andra. Världens storföretag och politiker vill kunna fortsätta med sina smutsiga investeringar och projekt, utan att unga blir förbannade.

Alla de olika trick som använts för att avleda Greta Thunberg och hennes rörelse har misslyckats. De har försökt köpa henne, de försöker smutskasta henne och när det inte längre går applåderar de hennes brandtal.

Greta Thunberg påtalade vid FN:s klimattoppmöte i New York det ekonomiska systemets skuld i klimatförändringarna, att den eviga tillväxten är en saga och att vi måste hitta ett alternativ till vinstjakt och ständig exploatering av vår planet. Därför stöter hon sig med många, som inte ännu insett vikten av att ställa om och göra uppoffringar för att rädda klimatet och i förlängningen mänskligheten.

Hon stöter sig med de som skulle tappa sin makt i ett annat samhälle, för att hon vet att det är de som bär skuld för kaoset som idag råder.

Greta Thunberg har blivit en symbol för oss unga som insett allvaret, men också för oss som vill ha något annat. Klimatet är på väg käpprätt åt helvete, men en progressiv förändring är möjlig. Det är dags att vi ger klimatrörelsen den respekt den förtjänar och den uppmärksamhet den behöver.

De som försöker kväva och tysta klimatrörelsen har inte de intressen som du och jag har. Därför måste vi se till att de inte blir framgångsrika i sina försök.