Hoppa till huvudinnehåll

100 företag utreds för bidragsfusk av Ekobrottsmyndihgeten

Brottsutredningarna för fusk med det så kallade pandemistödet fortsätter växa hos Ekobrottsmyndigheten. ”Det rör sig ibland om några miljoner kronor”, säger åklagaren Henric Faghert.

Pandemistödet inrättades i mars 2020. Fram tills maj 2021 har cirka 35 miljarder kronor betalats ut, enbart i permitteringsstöd.
Ekobrottsmyndgheten

Från mitten av mars 2020 kan företag som anser sin verksamhet drabbad av coronapandemin söka stöd från staten för att rädda sin verksamhet.

Nu kan Sveriges Radio avslöja att upp emot 100 fall av bidragsfusk utreds av Ekobrottsmyndigheten kopplade till pandemistödet.

– I de brottsutredningar som vi har handlagt har brottsbeloppen varierat från några tiotusentals kronor upp till några miljoner kronor, säger åklagaren Henric Faghert till Ekot.

I dagsläget meddelar Ekobrottsmyndigheten att sex av dessa fall kommer leda till åtal. Det vill säga att åklagarna anser sig ha så pass starka bevis att det kan leda till en fällande dom. Fler åtal väntas också komma i framtiden, meddelar Ekobrottsmyndigheten.

Ett sätt för företagen att lura till sig pengar är att påstå de gjort större vinst innan pandemin än vad de faktiskt har gjort. Ett annat är att ljuga om hur stor andel av personalen som permitterats under pandemin, samt i hur stor omfattning dessa varit hemma.

– Det kan vara att man överdriver sitt omsättningstapp, man hävdar att det är kopplat till pandemin trots att det inte är det. Man kan tala om att man inte har gjort vinstutdelningar trots att man i själva verket har gjort det och man kan också överdriva sina fasta kostnader, säger Henric Faghert som däremot understryker att de cirka 100 fallen inte går att koppla till en organiserad brottslighet.

– När det handlar om ekobrott så är det ganska ofta så att man kan se tecken på att organiserad brottslighet döljer sig bakom fusk av olika former, men inte när det gäller omställningsstödet, säger Henric Fagher till Ekot.

Från det att pandemistödet infördes och fram till maj 2021 har Tillväxtverket beviljat 34,9 miljarder kronor i permitteringsstöd. Skatteverket, myndigheten som beviljar det så kallade omställningsstödet, har betalat ut närmare 6 miljarder.

Så sent som i februari 2021 meddelade Skatteverket att de stoppar utbetalningar värda 546 miljoner och att 32 miljoner av dessa ska begäras tillbaka. Högst andel fusk kunde Skatteverket redovisa inom byggbranchen och konsultbranschen.