Hoppa till huvudinnehåll

3,4 miljoner för en veckas vd-jobb

I november förra året utsågs Knut Frängsmyr till vd för nätbanken Avanza. Han satt på sin post i en vecka. Sedan tvingades han avgå. Med en fallskärm på 3,4 miljoner.

Knut Frängsmyr
Klarna

Knut Frängsmyr var vd på betalningstjänsten Klarna i över elva år innan han rekryterades till vd-posten på nätbanken Avanza. Bakom rekryteringen stod Avanzas styrelseordförande, finansmannen Sven Hagströmer.

En vecka senare fick Frängsmyr sparken. Detta sedan Finansinspektionen ingripit och påtalat att Frängsmyr var inblandad i en rättsprocess i Solna, där han fått böter för att han struntat i bygglovsbestämmelserna i samband med ombyggnationen av en villa. En ombyggnad som Solna Stad betraktade som ett rent svartbygge och som ledde till en sanktionsavgift på en halv miljon kronor för Frängsmyr.

Han tvingades lämna sin post redan efter en vecka, och utåt hävdade Sven Hagströmer och Avanza att affären därmed var avklarad och stängd. Det var den inte. När tidningen Dagens Industri (DI) nyligen gick igenom Avanzas ekonomiska berättelse, hittades Frängsmyrs fallskärm på 3,4 miljoner kronor lite undanstoppad i handlingarna. Av de 3,4 miljonerna beskriver Avanzas ledning att 2,8 miljoner är en ”extraordinär ersättning” för 2023, eftersom bolaget konsulterade Frängsmyr i olika frågor.

Sven Hagströmer äger 10,15 procent av Avanza. Creades, ett bolag som arbetar med att säkra kompetenta ledningar i företag, äger 10,09 procent och AMF Pension och Fonder, ägt av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans, äger 9,66 procent. Bland ägarna finns också Fjärde AP-fonden (2,18 procent).

Aktiechefen Anders Oscarsson hos AMF hade inga positiva synpunkter på vd-härvan och den stora fallskärmen.

– Jag vet inte vad jag ska svara, sade Oscarsson till DI. Man tar sig för pannan.

Knut Frängsmyr behöver inte svälta. Nyligen fick han ett nytt jobb som vd för mäklarbolaget Real Alliance, en del av Söderberg & Partners som sysslar bland annat med kapitalförvaltning och pensionsplanering. 2021, då Frängsmyr fortfarande var anställd av Klarna, hade han en årslön på 6,9 miljoner kronor plus en bonus på 300.000. Hans lön på Real Alliance lär inte vara lägre.