Hoppa till huvudinnehåll

Aktioner på svenska universitet: ”Avsluta avtalen med Israel!”

Studenter och Palestinaaktivister har under måndagkvällen och tisdagmorgonen inlett ockupationer och aktioner utanför fem svenska universitet. ”Vi protesterar mot att Israel just nu planerar att gå in i Rafah”, säger Ted Larsson, som deltar i aktionen utanför Örebro Universitet.

– Vi protesterar mot att Israel just nu planerar att gå in i Rafah, säger Ted Larsson, en av de studenter på Örebro Universitet som just nu genomför en tältaktion utanför universitetet.
Erling Bronsberg

Under måndagskvällen inledde studenter på Örebro Universitet, en tältaktion utanför universitetet  för att visa solidaritet med palestinierna i Gaza. Sedan dess har ockupationer och aktioner inletts vid fem andra universitet, i Lund, Uppsala, Stockholm och Göteborg.

– Vi protesterar mot att Israel just nu planerar att gå in i Rafah. Där slakten av civila kommer bli mycket värre än vad den redan varit, säger aktionsdeltagaren Ted Larsson, som också är aktiv i RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

När Proletären kommer till platsen har en studentdelegation just haft ett möte med ledningen för universitetet.

– Det var ett väldigt intetsägande möte där ledningen inte ens skrev ned kraven som vi reser.

Studenternas krav är att Örebro universitet avbryter allt samarbete med israeliska högre lärosäten, samt att universitetet avbryter samarbetet med vapentillverkare, däribland Saab som under måndagen medverkade på ett öppet möte på Örebro universitet.

– Ledningen hävdade att avtalen som universitetet har med israeliska skolor ligger vilande. Och att det därför skulle vara en icke-fråga, säger en kvinna som deltar i aktionen och vill vara anonym.

– Men om avtalen nu är vilande... då kan de ju lika bra avsluta dem, påpekar Ted Larsson.

Just kravet om ett avbrutet samarbetet med den svenska vapenindustrin fick dock delegationen ett tydligt svar på.

– Det var ett blankt nej. De tänker inte avbryta något samarbete, säger kvinnan Proletären pratar med.

Medan vi är på plats har fler och fler studenter samlats. Många frågar hur de kan hjälpa till och tackar för att manifestationen sker.

En dialogpolis har också tillkallats av universitetet för att informera om studenternas ”skyldigheter och rättigheter”. Frågan om tältaktionen berör Akademiska hus, som Örebro universitet hyr sina lokaler av.

Enligt förhandlingsdelegationen menar Örebro universitet att de inte kommer ta ställning till om de godkänner aktionen eller inte. Manifestationen räknas som en allmän sammankomst vilket betyder att den är helt laglig.

– De sa att de är glada att vi använder våra demokratiska rättigheter, men att vissa studenter känner sig hotade av aktionen, säger den anonyma kvinnan till Proletären. 

– Påsteåndet om att det skulle vara hotfullt kommer från att vissa personer som just nu öppet stöttar Israels bombningar av Gaza förväxlar antisionism med antisemitism, menar Ted Larsson.

– Vår manifestation är helt fredlig och har inte varit våldsam på något sett. Detta var något som ledningen för universitetet också höll med om. avslutar Ted Larsson.