Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk tidning avslöjar: Boeings profitjakt bidrog till dödliga flygkrascher

Flygbolaget Boeing skyndade igenom framtagningen av ny mjukvara och säkerhetscertifieringen för att pressa upp vinsterna, och därmed hänga med i den kapitalistiska konkurrensen, enligt uppgifter till tidningen The Seattle Times.

En Boeing 737 lyfter från McCarrans internationella flygplats utanför Las Vegas.
Tomás Del Coro

USA Pressen att leverera inför aktieägarna och företagskulturen inom flygbolaget Boeing kan ha bidragit till de två dödliga flygkrascherna i Indonesien i oktober och Etiopien i mars, enligt nya avslöjanden i amerikansk media.

Olyckorna involverade båda Boeings passagerarflygplan av modellen 737 Max 8, och tycks ha gått till på liknande sätt. Flygplanens mjukvarusystem MCAS verkar i båda fallen ha felaktigt uppfattat att flygplanet stegrat, och därför beordrat det att istället dyka utan att piloterna har kunnat ta över styrningen manuellt.

På ljudupptagningar från flygkraschen i Indonesien hörs piloterna desperat bläddra och felsöka i flygplanets manualer, innan kraschen – som dödade alla 189 ombord – var ett faktum. Även i flygkraschen i Etiopien den 10 mars dödades alla 157 ombord, inklusive fyra svenskar.

Nu har tidningen The Seattle Times avslöjat att framtagningen av mjukvaran skyndats igenom och inte genomgått tillräckligt med säkerhetstester för att inte förlora tid i den hårda konkurrensen på flygmarknaden. Enligt flygingenjörer inom Boeing, som The Seattle Times talat med, lät bolaget sin egen personal sköta större delen av säkerhetscertifieringen och pressade dem dessutom att utföra mer arbete på mindre tid.

Boeing informerade heller inte piloterna inte tillräckligt om mjukvarusystemet, de fick endast en timmes genomgång i en iPad. Detta för att pressa kostnaderna och saluföra den nya flygplansmodellen som ett billigt alternativ till existerande flygplansmodeller.

Boeing gjorde förra året en vinst på 12 miljarder dollar, men i den hårda konkurrensen på flygmarknaden har bolaget trots det försökt pressa upp vinsten ännu högre.