Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Både sociala åtgärder och hårdare tag krävs för att stoppa våldet

DEBATT. Förut lekte barnen med vattenpistol, idag leker barnen med riktiga pistoler. För att stoppa våldet bland unga kriminella behövs förebyggande åtgärder – men också striktare regler och mer disciplin för ungdomar, skriver debattören Asia Jasmin Janabi.

Genrebild/Proletären

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Skotten ekar över staden och panik sprider sig bland folket. Polisbilar med sirener och blåljus fyller gatorna medan rök från skottlossningen lägger sig som en tung dimma över staden. Det här är tyvärr inte en scen ur en actionfilm, utan verkligheten i dagens Sverige.

Skjutningar har blivit allt vanligare i vårt land och de drabbar inte bara kriminella utan även oskyldiga människor som befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt. Idag kan man se att det är allt fler tonåringar som rekryteras in i kriminalitet. De senaste morden har varit på unga barn samt utförts av unga barn.

Dagens politiker har misslyckats enormt med kriminalpolitiken då skjutningarna inte har minskat – tvärtom blivit fler och mer skrämmande. Idag är det barn som använder vapen, förut ville barnen leka med vattenpistol. Sveriges politiker måste vakna!

Enbart hårda straff är inte lösningen för att minska skjutningarna i Sverige. För att ta itu med problemet från grunden är det viktigt att förstå orsakerna bakom detta våld. Vi behöver arbeta med förebyggande åtgärder, som att skapa bättre sociala förhållanden, öka tillgången till utbildning och jobb, och minska klyftorna mellan samhällsklasser.

Samtidigt behöver vi också öka samarbetet mellan myndigheter och olika delar av samhället för att minska vapentillgången och förhindra våldet från att sprida sig ytterligare. Det kräver långsiktig och samordnad insats från alla inblandade.

En orsak till den ökande trenden är sociala medier som spelar en roll i att påverka barn och unga att utföra våldshandlingar. Forskning visar att unga som utsätts för våld och kriminalitet via sociala medier har en högre risk att själva begå brott.

Sociala medier kan också bidra till spridning av hat och extremism, vilket kan leda till våldsamma handlingar. Ett exempel på detta är att när Mehdi ”Dumle” Sachit sköts till döds i Stockholm förra året, kunde man se jublande barn på sociala medier som använde sig i uttryck av ”det var på tiden”, ”detta skall firas”, ”vilken skön julklapp vi fick”. Listan är lång på förnedrande ord som användes av barn så unga som 12 år.

Man kan ställa sig frågan varför barn är så insatta i gängkriminalitet? Varför hurrar de över mord? Borde inte barnen vara ute och leka, spela fotboll? Var är föräldrarna? Vad är det som har brustit i det svenska samhället? Någonstans har det blivit fel.

Ska vi få tillbaka makten över Sverige behöver politiker fokusera på var det gick fel. Det hjälper inte att peka finger på varandra. Politikerna bör sätta sin stolthet åt sidan och enas om en gemensam stabil kriminalpolitik.

Föräldrar och vuxna måste övervaka och reglera barns användning av sociala medier. Skolor och samhället måste vidta åtgärder för att lära barnen om säker användning av teknologi och hur man hanterar konflikter på ett fredligt sätt. Det är också viktigt att polisen och myndigheterna arbetar tillsammans för att förebygga och bekämpa kriminalitet och våld som sprids via sociala medier.

Idag behöver Sverige använda hårda tag mot barnen. Ett sätt att förhindra kriminalitet bland unga är att förbjuda sociala medier för barn upp till 16 år. Andra sätt skulle kunna vara att införa obligatoriska disciplinläger för barn och striktare regler i skolan, men också mer aktiviteter och stöd till föräldrar.

Skolorna bör även prioritera att lära ut om god moral samt vett och etikett. Det krävs polisnärvaro i skolorna för att skapa relationer samt bryta fördomar mellan polis och ungdomar.

Vissa tycker att detta vore att straffa barn, det tycker inte jag. Om Sverige inte tar hårda tag mot ungdomar inom en snar framtid kommer det att eskalera mycket mer och bli nästan omöjligt att förändra.

Idag eller aldrig!

Asia Jasmin Janabi

Malmö