Hoppa till huvudinnehåll

Bilrasisten i Borås – nära köra på en ettåring

Det befann sig både äldre personer och små barn i demonstrationståget som blev attackerat av den bilburne högerextremisten. ”Jag kan inte se det som något annat än en medveten handling”, säger Brita Forsman som fick kasta sig ur vägen med sitt ettåriga barnbarn.

Många kvinnor och barn deltog i demonstrationen som attackerades i lördags.
Sofia Johansson

Jakob Dahlbergs ettåring blev nästan påkörd av högerextremisten som körde in i en Palestinademonstration i Borås i lördags.

– Jag blir spyfärdig över hur händelsen tonats ner av media och polis, säger Jakob Dahlberg till Proletären.

Hans mamma, Brita Forsman, gick med barnet i barnvagn i slutet av demonstrationståget. Hon hör skrik och vänder sig hastigt om. Då ser hon hur en röd bil gasar mot henne och barnbarnet.

– Jag hann precis kasta oss åt sidan. Bilen gör en gir från gågatan som vi befinner oss på och svänger upp på Hötorget, bland uteserveringarna, mot en passage som inte heller är avsedd för biltrafik, berättar hon.

Privat
Jakob Dahlberg och hans mamma Brita Forsman.

Där fastnar föraren och demonstranter samlas runt bilen för att försöka stoppa mannen, som backar och är nära att köra på folk igen.

Brita Forsman är fortfarande skakad av händelsen, scenerna från helgen spelas ständigt upp i hennes huvud.

– Jag kan inte se förarens agerande som någonting annat än en medveten handling. I media står det felaktigt att vi gick på en annan gata, men det stämmer inte, vi gick på den anvisade gågatan.

– Att forcera sig fram genom ett demonstrationståg på en gågata, så att folk tvingas slänga sig undan på det sättet, det gör man inte av misstag.

Brita Forsman säger att hon skräms av att polisen tonar ner händelsen. Av att de inte tar det på allvar och att polisen inte var närvarande för att skydda demonstrationen.

Jakob Dahlberg befann sig längre fram i tåget. När bilen fastnade på torget var han en av dem som sprang fram för att försöka stoppa föraren. Han beskriver sig själv som en person som rycker in i nödsituationer och försöker hjälpa till.

– Jag höll i bilen och då började han köra fram och tillbaka, jag var nära på att bli påkörd flera gånger. Till slut kunde bilen fly från torget, säger Jakob Dahlberg. 

Han och en annan man från demonstrationståget tog registreringsnumret och sprang till polisstationen, som ligger bara ett stenkast från Hötorget, för att berätta vad som hänt. Men de fick inte tag på någon. 

– Vi var chockade och stod kvar vid torget ett tag och frågade oss var polisen håller hus.

Demonstrationen fortsatte längs rutten och polisen dök inte upp förrän 15-20 minuter senare. Under tiden var stämningen i tåget orolig.

– Vi var hela tiden rädda för att föraren skulle komma tillbaka och köra på oss igen, säger Brita Forsman.

Enligt polisen finns det ett 30-tal målsägande som säger att de blivit påkörda av den äldre mannen, som sprider högerextremt och proisraeliskt innehåll på Facebook och på sitt X-konto.

Brita Forsman säger att hon ska gå till polisen idag och anmäla mannen för olaga hot.

– För mig och för mitt barnbarns skull.