Hoppa till huvudinnehåll

Blandade känslor över nytt vårdavtal

– Som helhet får jag säga att det var en besvikelse, säger sjuksköterskan Johan Sand om det nya avtal som Vårdförbundet slutit med SKR efter tre veckors strejk.

Johan Sand, anestesisjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Privat

Efter åtta veckors övertidsblockad och tre veckors strejk antog Vårdförbundet i slutet av juni medlarnas bud. Ledningen är nöjd med det nya avtalet:

– Vi har satt frågan om kortare arbetstid högst upp på dagordningen och banat väg för fortsatta förbättringar i framtiden. Frågan är här för att stanna och vi kommer att fortsätta arbeta för hållbara heltider så medlemmarna orkar ett helt yrkesliv. Det arbetet har bara startat, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Men bland medlemmarna råder blandade känslor. Johan Sand, anestesisjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, är en av många som hade önskat mer.

– Som helhet får jag säga att det var en besvikelse. Det blev praktiskt taget ingen förkortning av arbetstiden. Jag vet att det finns mindre grupper som fått enbart en aningen förkortad arbetstid. Men jag ser hela avtalet som symboliskt, därför att det man har kommit överens om många gånger redan genomförts lokalt.

– De säger att personer som enbart jobbar natt vardagar får förkortad arbetsvecka från 40 till 36 timmar, och det är förstås en stor förbättring, men det berör en väldigt liten grupp. De få enskilda individerna är bara att gratulera, men för att vara ett avtal som berör 110.000 medlemmar så är det inte mycket att komma med.

Hade man kunnat få ett bättre avtal om man tagit ut fler medlemmar i strejk?

– Jag är inte säker på det. Det är en sorts avvägning. Det är annorlunda att strejka i den offentliga sektorn än den privata. När vi strejkar så sparar arbetsgivaren pengar. Jag är inte helt säker om det hade varit till vår fördel.

Däremot gjorde facket helt rätt som tog ut så många som möjligt i övertidsblockad, menar Johan Sand.

– Det innebär att man arbetar det man ska men ingenting extra – och det var bra, för dels så kostade det inte Vårdförbundet en enda spänn i strejkersättningar, dels satte det fingret på att vården är beroende av övertidsarbete för att fungera. Om arbetsgivaren säger att ni ställer till problem, så visar det att det de som har ansvaret som inte kan organisera vården utan övertidsarbete. Man gjorde helt rätt som tog strid, men jag är inte helt säker på att det hade gått att få igenom ett annat resultat.

– Sedan borde man inte accepterat slutbudet utan fortsatt med konfliktåtgärderna. Avtalet tecknades den 28 juni, strax före den största semestermånaden. Det var helt enkelt så att arbetsgivarna hade börjat svettas över hur man skulle få ihop vården under sommarperioden. Med både strejk och fortsatt övertidsblockad hade det varit svårt för dem.

Om Vårdförbundet hade tagit ut fler medlemmar i strejk eller sagt nej till avtalet hade ärendet troligtvis tagits till den centrala nämnd som bedömer samhällsfarlighet, tror Johan Sand.

– Den ska ju vara opartisk men Göran Hägglund [fd kristdemokratisk socialminister] är ordförande där… och han är kanske inte den strejkande vårdpersonalens bästa vän. Arbetsgivaren hade kunnat få nämnden på sin sida där.

– Då hade strejken avbrutits men då hade Vårdförbundet i alla fall kunnat säga att de körde ända in i kaklet. Det hade inte gett ett annat resultat, men då hade man verkligen kunnat säga att man löpt linan ut.

Kan avtalet leda till ett tappat förtroende för facket bland medlemmarna?

– Ja det tror jag. Framför allt det faktum att man gav upp på slutet. Visst, Vårdförbundet har absolut försökt, man gick ut i konflikt i åtta veckor och strejk i mer än tre veckor. Det är inte vanligt i Sverige. Man har gjort ett ärligt försök, men det räckte inte.

Kan man inte säga att avtalet är ett steg i rätt riktning då?

– Låt oss hoppas på det. Jag hoppas att det i nästa avtalsrörelse blir fler som ställer krav på arbetstidsförkortning och att det då blir en starkare front gentemot arbetsgivarorganisationerna, med krav på generell arbetstidsförkortning.

Det innebär det nya avtalet:

En garanterad löneökning på 3,05 procent.

I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.

Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.

Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.

Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.

Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.

Källa: Vårdförbundet och SKR