Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Krönika: Historien upprepar sig i Gaza

Återigen drabbas invånarna i Gaza av brutala övergrepp, utan hopp om att det ska ta slut.


”Nu när barnen kommer tillbaka till skolan står vissa bänkar tomma då deras klasskompisar dödats. Det är tufft… Det israeliska folket får ingen säkerhet genom aggression. Det Israel gör skapar bara en grogrund för mer hat och våld. Om de vill ge säkerhet åt sin befolkning, se då till att lösa hela situationen med ockupationen, fattigdomen, bristen på rörelsefrihet och avsaknaden av ett normalt liv för det palestinska folket.”

”Igår var det väldigt illa. En stor missil sköts av drönare precis ovanför huset där jag bor. Ljudet gav mig en chock, jag skrek. Om jag med all min livserfarenhet och allt jag varit med om påverkas så, tänk då på hur det drabbar barnen… Människor jag möter säger att även om Israel slutar bomba så har vi inga garantier för att det inte händer igen. Vad som behövs är inte bara ett slut på detta krig. Det måste till en politisk uppgörelse som häver blockaden mot Gaza och ger invånarna rörelsefrihet, och vi måste få garantier för att vi aldrig igen ska behöva uppleva detta igen.”

Det här kunde ha varit ett vittnesmål om det som händer just nu i Gaza. Det är det inte.

Det förstnämnda citatet är från en telefonintervju som jag gjorde med läkaren Mona el-Farra i Gaza i november 2012. Pågående bombningar hördes tydligt under samtalet. 

Det andra citatet är från intervju med samma läkare i augusti 2014. Då genomförde Israel ett månadslångt angreppskrig mot det ockuperade och i jämförelse med angriparen närmast försvarslösa folket på Gaza.

Varför återpublicera två gamla citat? 

Dels för att de så tydligt visar hur hopplös situationen måste kännas för palestinierna på Gaza. Nästan nio år har gått sedan det första samtalet, och invånarna drabbas av liknande brutala övergrepp, om och om igen, utan hopp om att det ska ta slut. 

Dels för att Mona el-Farra har rätt. 

Det går inte att bomba bort Hamas och det går inte att bomba bort det palestinska ”problemet”, vilket Netanyahu och andra i det israeliska ledarskapet tycks tro. Det går inte heller att skapa fred byggt på ett apartheidliknande förtryck av palestinierna, vilket Trumpadministrationen tycktes tro när århundrades fredsplan presenterades i början av förra året.

Den enda möjliga och långsiktiga lösningen är en politisk uppgörelse i enlighet med internationell lag. En uppgörelse som gör slut på ockupationen av de palestinska områdena, inklusive östra Jerusalem, och det ständigt närvarande förtrycket och våldet.

Men då krävs att omvärlden gör betydligt mer än ber Israel ”att agera med återhållsamhet”, som utrikesminister Ann Linde uttryckte det under måndagen. 

Om agerandet stannar vid försiktig kritik mot Israel är risken överhängande att citaten från läkaren i Gaza kommer att kunna återvändas om och om igen…