En stor seger för de boende i området som i flera år har protesterat mot makthavarnas beslut att ställa stadsdelen helt utan vårdcentraler.
Trots massiva protester från de boende i området stängde sjukvårdspolitikerna stadsdelen Tynnereds båda vårdcentraler för ett och ett halvt år sedan.
Sedan dess har sjuka och gamla varit hänvisade till vårdcentraler i angränsade stadsdelar som är så hårt belastade att det ofta inte ens går att komma fram på telefon.
Samtidigt har protesterna, ledda av gruppen TYRM (Tynnered Reser Motstånd), satt politikerna under stor press.
”Vi är jätteglada”
I onsdags kom beskedet att en ny vårdcentral ska öppnas i Tynnered och i Yvonne Johannessons kök samlas några av aktivisterna för att fira med kaffe och semla.
– Vi är jätteglada, säger Yvonne Johannesson. Jag har hela tiden varit övertygad om att vi skulle lyckas men jag trodde inte att beslutet skulle komma så här tidigt.
– Vi har varit envisa och pressat politikerna var de än har dykt upp, säger Bengt Frejd, ordförande för Proletären FF, idrottsföreningen i Tynnered som hela tiden deltagit i kampen för vårdcentralerna.
Kenneth Engblad är också glad över politikernas beslut men samtidigt lite fundersam.
– Det är skrämmande att de först säger att det inte finns pengar och sedan inför valet då finns det pengar.
– De kunde ha besparat oss det här, fortsätter Yvonne Johannesson. Nu har vi blivit ännu sjukare än vi hade behövt vara om de inte hade stängt vårdcentralen från början.
– Och tänk bara på kostnaden för flytten och för att låta lokalerna stå tomma.
Kannebäcks vårdcentral har stått tom ända sedan den stängdes men ändå måste sjukvården betala 750.000 kronor om året i hyra eftersom de är bundna av långtidskontrakt.
De tre aktivisterna tycker alla att den viktigaste lärdomen av kampen för vårdcentralerna är att det går att förändra.
– Man får inte ge sig, säger Yvonne Johannesson. Det går att få beslut ändrade.
”Vi har haft rätt”
– Många har sagt att vi inte har något för att vi ta kamp, säger Kenneth Engblad. Men vi har haft viktiga och relevanta synpunkter.
– Det här visar hur rätt vi har haft, säger Bengt Frejd. Vi har fört fram att det finns ett behov av vårdcentraler i området.
De diskuterar förändringar inom sjukvården som skett på senare tid, bland annat att många apotek numera har en sjuksköterska i sina lokaler. Kenneth Engblad tror att det kanske kan vara bra att avlasta vårdcentralerna men Yvonne Johannesson är mer skeptisk.
– Då är det bättre att öppna fler vårdcentraler. De slänger ut pengar på så mycket skit.
– Och hela byråkratin, vad kostar inte den, säger Bengt Frejd.
Inför valet hoppas de att den socialdemokratiska majoriteten inte får fler sympatier bara för att de öppnar en vårdcentral som de själva har stängt.
– Hur kan vi ha sådana politiker, undrar Bengt Frejd. Såna som inte fattar behoven utan bara tänker på sig själva och sina löner. Det här samhället är inte till för oss.
– Jag kommer att säga till alla här i området att inte rösta på sossarna, säger Yvonne Johannesson.
– Pengarna är viktigast för politikerna, säger Kenneth Engblad. De skiter i väljarna.
– Politikerna i stadsdelsnämnden har inte heller ställt upp på oss, berättar Yvonne Johannesson. De sa hela tiden att de inte har med vården att göra.
– De är styrda av Göran Johansson inne i stan, menar Kenneth Engblad.
”Hoppas det sprider sig”
Diskussionen runt Yvonne Johannessons köksbord fortsätter. Alla tre är så engagerade att de nästan pratar i mun på varandra. Om politikernas förakt för vanligt folk och om att kräva sin rätt. Men vad är det som driver dem att med sådan beslutsamhet ta kamp mot en till synes orubblig motståndare?
– Jag är mån om de människor som inte kommer till tals, förklarar Kenneth Engblad.
– Man är bara människa tack vara andra människor, säger Bengt Frejd. För makthavarna är det en taktik att splittra oss.
Yvonne Johannesson upprörs över att man som vanlig människa inte förväntas protestera.
– De stängde vårdcentralerna här i ett arbetarområde bara för att de är vana vid att vi inte öppnar käften.
Men tynneredsborna protesterade högljutt och nu kommer 13700 personer åter att få en vårdcentral. De tre aktivisterna är glada men inte nöjda.
– Det behövs mer här i området, tycker Bengt Frejd. Vi kanske måste fortsätta att ta kamp för social verksamhet och aktiviteter för ungdomar.
– Men nu har vi bevisat att det går och det är viktigt, säger Yvonne Johannesson. Jag hoppas att det sprider sig till de människor som kämpar för vårdcentraler i andra stadsdelar.
Den nya vårdcentralen ska enligt politikernas plan öppnas i januari nästa år. Exakt var den kommer att ligga är oklart.
JENNY NYSTRÖM
Proletären 7, 2006