Hoppa till huvudinnehåll
Av

Efter klimatmötet i Katowice: Klimatikonen och rättvisan

Greta Thunberg har rätt när hon säger att vi inte kan rädda världen genom att följa reglerna. Men vilka regler är det vi måste bryta?


Inför och under FN:s klimatmöte i Katowice var den svenska 15-åringen Greta Thunberg den klarast lysande stjärnan. I augusti i år började hon skolstrejka för klimatet utanför riksdagen varje fredag och blev snabbt en ikon för västvärldens klimataktivister. I Sverige och flera andra länder tar människor efter hennes exempel med skolstrejker och protester utanför parlamentariska församlingar.

I sociala medier har hon jämförts med både Gandhi och Jesus. Många vill sola sig i glansen med selfies och hashtag #backagreta.

På FN-mötet i Katowice blev Greta Thunberg särskilt inbjuden att hålla tal inför världens ledare. Hon sa att hon inte kommer att be dem om någonting eftersom utsläppen bara ökar trots att frågan diskuterats i 25 år. Istället vill hon att alla vi andra ska inse att världens ledare har svikit oss. Och att medierna ska börja behandla klimatkrisen som en kris. “Vi kan inte längre rädda världen genom att följa reglerna.”

Så vilka regler är det vi måste bryta mot?

Greta Thunberg är dotter till operasångerskan Marlena Ernman och alltså uppväxt i trygg medelklass med kulturellt kapital. Dotterns engagemang har fått hela familjen att lägga om sin livsstil. Alla har helt slutat flyga, vilket inneburit att Ernman fått göra avkall på sin karriär. Dottern får skjuts till klimatmöten och talaruppdrag i familjens egen elbil.

I Katowice talar Greta Thunberg om den viktiga rättviseaspekten i klimatkrisen. Rika länder måste driva på utvecklingen och låta fattiga länder komma ikapp med sin infrastruktur. ”Vi som redan har allt” måste ta ansvar.

Greta Thunberg har rätt när hon säger att klimatkrisens lösning finns i att vi börjar bryta mot reglerna.

Rättviseproblemet står alltså mellan fattiga och rika länder. Från Greta Thunbergs horisont är påståendet att vi i Sverige redan ”har allt” begripligt och rimligt. Men för många andra människor ett slag i ansiktet. Vad är det fattigpensionärer, trångbodda förortsungdomar eller landsbygdens arbetslösa ska avstå ifrån för att rädda klimatet?

Greta Thunberg har rätt när hon säger att klimatkrisens lösning finns i att vi börjar bryta mot reglerna. Så länge samhället organiseras för att ett litet antal personer i den ägande klassen ska kunna lägga världen under sina fötter och gå över lik för att öka sina vinster är vi chanslösa. Det enda som kan rädda oss är ett samhälle och en ekonomi som planeras utifrån människors grundläggande behov.

Många som engagerar sig i klimatfrågor konstaterar att ständig tillväxt är en omöjlighet. Men väldigt få påpekar att ständig tillväxt är en av grundförutsättningarna för vårt nuvarande samhällssystem.

Så alla ni politiker och proffstyckare som solar er i glansen från Greta Thunberg: Är ni beredda att bli antikapitalister? Eller handlar ert stöd om att få likes på sociala medier och bygga ert eget varumärke?