Hoppa till huvudinnehåll

Konservativa krafter i kampanj mot LVU

Påståenden om att muslimska barn omhändertas för att ”tvångsassimileras” sprids på sociala medier. Det är inte första gången som konservativa krafter kampanjar mot Socialtjänsten.

Arrangören bakom demonstrationen i Göteborg var organisationen ”Mina rättigheter”.
Adam Ihse/TT

Den gångna veckan har det anordnats protester både i Stockholm och Göteborg mot hur socialtjänsten använder sig av LVU, Lagen med särskilda bestämmelser av vård om unga. De som protesterar menar att barn omhändertas på rättsosäkra grunder, och att barnen fått det värre av dessa åtgärder. 

Enligt LVU kan ett barn tvångsomhändertas om det finns så svåra brister i hemmiljön att barnets hälsa och utveckling riskerar att skadas, eller om barnets eget beteende medför risk att barnet tar skada. Åtgärden är en sista åtgärd om inte vård kan genomföras frivilligt.

På sociala medier delas videoklipp på gråtande barn och vädjande föräldrar. SVT har gått igenom tre av de uppmärksammade fallen som använts i kampanjen mot Socialtjänsten och visat att det finns gott om vittnesmål och uppgifter som visar att barnen farit illa, misshandlats eller bott med kriminella och missbrukande föräldrar.

Samtidigt pågår en kampanj mot svenska myndigheter där påståenden sprids på sociala medier om att omhändertagningarna riktas just mot muslimska barn och är en del i den svenska ”fasciststatens” tvångsassimilering av muslimer i Sverige. Myndigheter har också utsatts för hot och trakasserier av personer i extrema islamistiska miljöer, enligt bland andra P4 Örebro och Doku.

Bland demonstranterna i Stockholm och Göteborg har anhöriga till medlemmar i ett kriminellt klannätverk i nordöstra Göteborg synts men också aktivister från partiet Nyans. Partiet är grundat av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel, som uteslöts efter anklagelser om kopplingar till turkiska högerextremister. Nyans blandar religiös identitetspolitik med populism och ser nu en möjlighet att värva röster.

I kampanjen har det också hänvisats till den tidigare centerpartisten Olle Svidén, som avled 2020. Svidén uteslöts ur C efter att det avslöjats att han var aktiv i konspirationsteoretiska miljöer. Han hävdade bland annat att Socialtjänstens omhändertagningar är människohandel och en del av en pedofilring bland politiker som kidnappar barn.

Om den pågående kampanjen är en del av en påverkanskampanj mot Sverige som Doku antyder vore det inte första gången. 1983 publicerade västtyska Der Spiegel ett reportage om att barn i Sverige omhändertogs och placerades i ”barngulager”, vilket tvingade utrikesdepartementet att dementera uppgifterna inför internationell media. 

Bakom anklagelserna och kampanjen som följde låg konservativa krafter, i Västtyskland men också i Sverige, som ville utmåla den svenska välfärden som socialistisk och Olof Palme som sovjetvänlig.

Såväl arabiskspråkig media i Sverige som enskilda muslimska samfund försöker nu bemöta ryktesspridningen om tvångsomhändertagningarna.

– Vi jobbar intensivt med att nyansera och ge en korrekt bild av hur systemet med LVU fungerar och hur socialtjänsten jobbar, säger Julia Agha, vd för det svenskbaserade arabiskspråkiga mediehuset Alkompis, till SVT.

Sveriges Imamråd har tagit avstånd från ryktesspridningen på nätet och uppmanar imamer att ”göra sitt yttersta för att motverka hatretoriken som spridit sig”.